Δείτε πως τα πλέγματα »χτυπούν» την κήλη!

  • Iatropedia
Νέους ορίζοντες στην αντιμετωπίση της κήλης δίνουν τα πλέγματα!Η επέμβαση είναι απόλυτα ασφαλήςκαι προσφέρει σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο πολλά πλεονεκτήματα στον ασθενή, ο οποίος επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι του.

«Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης με τη χρήση πλέγματος είναι πλέον για τον εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό μια επέμβαση ρουτίνας»τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός κ Γιώργος Σπηλιόπουλος, που έχει στο ενεργητικό του χιλιάδες επεμβάσεις.

Σύμφωνα με τους χειρουργούς η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης γίνεται κυρίως με την μέθοδο TEP (TOTAL EXTRA PERITONΕAL) ,με υποχρεωτική γενική αναισθησία.

Σε ειδικές περιπτώσεις γίνεται με την μέθοδο ΕΟS(ELECTIVEOPENSURGERY), με γενική, περιοχική ή τοπική αναισθησία. Είναι και αυτή «minimal invasive» μέθοδος, δηλαδή ελάχιστα επεμβατική» αφορά ασθενείς που δεν μπορούν, λογω άλλων προβλημάτων υγείας, να πάρουν γενική αναισθησία.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος και με την χρήση των δυο μεθόδων είναι οριστική και με εντελώς ανώδυνο τρόπο.

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης ανήκει στη λεγόμενη χειρουργική της μιας ημέρας και προσφέρει σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο αρκετά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Συγκεκριμένα είναι και έχει:

Αναίμακτη

Ανώδυνη

Μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο

Ταχύτατη ανάρρωση

Μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο

Αυθημερόν επιστροφή στο σπίτι η το αργότερο σε 24ώρες

Άμεση επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες και στην εργασία

Λιγότερο άγχος

Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Φαγητό λίγες ώρες μετά την επέμβαση

«Όσον αφορά την επιστροφή στην εργασία, άμεσα ( δυο με τρείς ημέρες) επιστρέφουν όσοι κάνουν δουλειά γραφείου, ενώ αντίθετα όσοι ασκούν χειρωνακτικό επάγγελμα, η ασφαλής επιστροφή είναι σε δυο εβδομάδες» διευκρινίζει ο κΣπηλιόπουλος.

Η επιπλοκές κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι εξαιρετικά σπάνιες, στα χέρια έμπειρων χειρουργών. Η παρακολούθηση τους ασθενούς γίνεται συνήθως σε 10 ημέρες, για την κοπή των ραμμάτων και 1 μήνα μετά την επέμβαση.

«Περίπου 10% του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά και ενήλικες ανεξαρτήτως φύλου) θα αποκτήσουν κήλη στη διάρκεια της ζωής τους»προσθέτει ο κ Σπηλιόπουλος και συνεχίζει.

«Δυστυχώς η κήλη τείνει να γίνει μάστιγα στο δυτικό και αναπτυσσόμενο κόσμο καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε ετήσια αύξηση 4%».

Η πάθηση δεν χτυπά μόνο τους άνδρες άλλα και τις γυναίκες σε αναλογία 2:1 . Το δυσοίωνο στο πρόβλημα είναι πως με το πέρασμα των χρόνων η κήλη-κυρίως λόγω παχυσαρκίας- εμφανίζεται σε νέους κάτω των 30 χρόνων.

Hπραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση έγινε τα τελευταία 15 χρόνια με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης με χρήση πλέγματος. Κι αυτό γιατί το ποσοστό υποτροπής πλέον είναι κάτω του 2%, όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό.

Είδη κήλης

Συνήθως οι συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές κήλης είναι τρείς:

Bουβωνοκήλη, όταν αυτή εμφανίζεται δεξιά ή αριστερά της ηβικής σύμφυσης

Oμφαλοκήλη, όταν εμφανίζεται στον ομφαλό

Mετεγχειρητική Κοιλιοκήλη, όταν εμφανίζεται κατά μήκος μιας παλαιότερης χειρουργικής τομής.

Υπάρχουν επίσης σπάνιες μορφές κήλης όπως η κήλη του Spiegel,η μηροκήλη κ.λπ.

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της κήλης συνδέονται με την αύξηση των πιέσεων μέσα στην κοιλιά, όπως η βαριά σωματική εργασία, η χρόνια δυσκοιλιότητα, οι δυσκολίες στην ούρηση(υπερτροφία του προστάτη), η παχυσαρκίαή ακόμη και η εγκυμοσύνη. Αντίθετα από ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η μυϊκή ανάπτυξη δεν εμποδίζει την εμφάνιση των κηλών.

http://drspiliopoulos.gr/