Δείτε πως αντιμετωπίζονται οι μυοκαρδιοπάθειες!

  • Iatropedia
Μια αρκετά συχνή πάθηση η οποία χτυπά την καρδιά είναι η μυοκαρδιοπάθεια. Αν και η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη εντούτοις προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους πάσχοντες. Ποια είναι τα ύοππτα συμπτώματα; Ποια θεραπεία ακολουθείται; τι είναι η αρρυθιογόνος μυοκαρδιοπάθεια; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει ο Αντώνιος Δ. Βραχάτης

Επεμβατικός Καρδιολόγος

Αρρυθιογόνος Μυοκαρδιοπάθεια

Είναι μια όχι πολύ συχνή (1:5000) μυοκαρδιοπάθεια κατά την οποία ο μυοκαρδιακός ιστός της δεξιάς κοιλίας αντικαθίσταται σταδιακά από ινολιπώδη ιστό. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προσβληθεί και η αριστερά κοιλία. Διαπιστώνεται κληρονομικότητα σε >50% περιπτώσεων της νόσου.

Σε μια μορφή της νόσου που περιγράφτηκε στη Νάξο (Νόσος της Νάξου) οι ασθενείς έχουν χαρακτηριστικές υπερκερατώσεις σε παλάμες και πέλματα. Η σημασία της έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι προκαλεί επικίνδυνες αρρυθμίες. Έχει συνδεθεί με αιφνίδιο θάνατο νεαρών ατόμων και αθλητών.

Ο (νεαρός συνήθως) ασθενής έρχεται στο γιατρό για αίσθημα παλμών στο στήθος, κρίσεις ζάλης ή αναφέρει συγκοπτικό επεισόδιο. Στη πλειοψηφία των ασθενών υπάρχουν ευρήματα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (κύματα ε, ανεστραμμένα Τ στις απαγωγές v1-v3, ευρύ QRS) αλλά περισσότερο διαγνωστικό είναι το υπερηχοκαρδιογράφημα όπου θα βρεθούν στη δεξιά κοιλία διάχυτη διάταση ή/και τοπικές υποκινησίες ή/και σακοειδείς διατάσεις.

Οι ανωμαλίες αυτές αποκαλύπτονται και με άλλες εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία και η αγγειογραφία. Επί αμφιβολιών η βιοψία του μυοκαρδίου θέτει την σφραγίδα της διάγνωσης αλλά μόνο επί θετικών αποτελεσμάτων (γιατί η νόσος προσβάλει κυρίως το εξωτερικό τμήμα του μυοκαρδίου και έτσι το δείγμα που λαμβάνεται από το εσωτερικό της δεξιάς κοιλίας για βιοψία, ίσως δεν έχει προσβληθεί)

Ανάλογα με το βαθμό αρρυθμιογένειας θα χρησιμοποιηθούν φάρμακα (σοταλόλη, αμιωδαρόνη, ή συνδυασμός αμιωδαρόνης και β-αναστολέων) ή θα καταφύγουμε στην εμφύτευση καρδιακού απινιδωτή. Αν η καρδιακή διάταση προχωρήσει και εμφανισθεί καρδιακή ανεπάρκεια θα γίνει η κλασσική θεραπεία όπως σε όλες τις περιπτώσεις. Η αθλητική δραστηριότητα θεωρείται ότι επιταχύνει τη νόσο και είναι συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο.

Αντώνιος Δ. Βραχάτης

Επεμβατικός Καρδιολόγος – τέως Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ.Γεννηματάς»

http://www.kardiologiko.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;

Πέντε συνήθειες που ραγίζουν την καρδιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν