Δείτε ποιες τροφές σας πειράζουν!

  • Iatropedia
Μπορεί για κάποιους ορισμένες τροφές να αποτελούν βάλσαμο και για άλλους να είναι φαρμάκι. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία το 40-50% του πληθυσμού πάσχει από κάποια τροφική δυσανεξία εκ των οποίων το 85% αυτών δεν το γνωρίζει, με συνέπεια να εξακολουθεί να καταναλώνει τα τρόφιμα που τους «πειράζει» . Η νόσος προτιμά τις γυναίκες, πιθανώς λόγω ορμονικών διαταραχών, καθώς πολλά χημικά συστατικά στις τροφές μιμούνται τις ορμόνες.

Τι είναι η τροφική δυσανεξία;

Όπως εξηγεί ο Βιοπαθολόγος- Μικροβιολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος η τροφική δυσανεξία είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν διαθέτει ορισμένα ένζυμα, απαραίτητα για να χωνέψει συγκεκριμένες τροφές και έτσι αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά τους συστατικά και να τα χρησιμοποιήσει φυσιολογικά για τις καθημερινές του λειτουργίες.

Ο Παναγιώτης Αποστολακόπουλος

Συχνότερα οι πάσχοντες εμφανίζουν δυσανεξία στην λακτόζη, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως στο τυρί καθώς και στην φρουκτόζη.

Δεν λείπουν όμως και εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη μαγιά και στην γλουτένη – η ουσία αυτή συναντάται συχνά σε ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά.

Σύμφωνα με τον κ.Αποστολακόπουλο η δυσανεξία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ενώ τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η νόσος είναι:

πονοκέφαλοι, χρόνια κόπωση, αίσθηση αδυναμίας, αϋπνία, χρόνιος βήχας, άφθες, ιγμορίτιδα, ναυτία για ορισμένα τρόφιμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κολικοί, δυσπεψία μετά το φαγητό, σπασμοί ή πόνοι στο υπογάστριο.

τεστ δυσανεξίας

Καθώς δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για την αντιμετώπιση της τροφικής δυσανεξίας, το καλύτερο που μπορεί να κάνει όποιος γνωρίζει ποια ακριβώς τροφή τον «πειράζει» είναι να την αποφύγει.

Όπως επισημαίνει ο κ.Αποστολακόπουλος αν δυσκολευόμαστε να την εντοπίσουμε, η λύση βρίσκεται το τεστ τροφικής δυσανεξίας το οποίο μπορεί να γίνει με τη λήψη μικρής ποσότητας αίματος και είναι δυνατόν να ελέγξει άμεσα 51 τροφές της καθημερινής διατροφής.

Μέσω υπολογιστή προκύπτει η ανάλυση των αποτελεσμάτων και ο βαθμός αντίδρασης του οργανισμού στην κάθε ουσία. Το κόστος του τεστ κυμαίνεται από 100 έως 350 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι να μην κάνω πριν τις μικροβιολογικές εξετάσεις!

Μύθοι και αλήθειες για το τεστ πατρότητας!

Τεστ SOS για να προλάβετε την κυστική ίνωση!

Χτυπήστε βαριές ασθένειες με μια στάλα αίμα

Μάθετε αν θα πάθετε καρκίνο με το..τρόπο του CSI!

Τσεκάπ: Ποιες εξετάσεις σώζουν ζωές;