Δείτε ποιες συνήθειες βλάπτουν τα δόντια!

  • Iatropedia
Τα δόντια προορίζονται για την μάσηση, την ομιλία και για ένα όμορφο χαμόγελο. Σίγουρα μία όμορφη οδοντοστοιχία είναι σημείο θαυμασμού και όπλο υψηλής αυτοπεποίθησης. Πολλές φορές όμως συνηθίζουμε να κάνουμε πράγματα που χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε καταστρέφουμε τα δόντια μας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Πάγος

Μασώντας πάγο είναι φαινομενικά ακίνδυνο, αλλά η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα δόντια δημιουργώντας μικρές ρωγμές. Αυτές οι ρωγμές μπορεί να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου και τελικά να προκαλέσουν το σπάσιμο του δοντιού.

Τρίξιμο δοντιών

Το τρίξιμο των δοντιών είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το άγχος, το στρες, η κούραση, ο κατεσταλμένος θυμός, οι υπερκινητικές διαταραχές και η επιθετική ή ανταγωνιστική προσωπικότητα συχνά συνδέονται με το συγκεκριμένο σύμπτωμα. Η συχνή πίεση και τριβή που ασκούνται καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν ευαισθησία των ούλων.

Τα δόντια ως εργαλείο

Η χρησιμοποίηση των δοντιών ως εργαλείο είναι ένα από τα χειρότερα λάθη που γίνεται σε καθημερινή βάση. Παρά την ευκολία που προσφέρει το άνοιγμα μίας σακούλας ή μίας φουρκέτας με τα δόντια η συνήθεια αυτή είναι ιδιαίτερα βλαπτική και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο σπάσιμο των δοντιών.

Καραμέλες

Οι καραμέλες είναι γνωστό ότι καταστρέφουν τα δόντια, αλλά οι κολλώδεις και πολύ μαλακές είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Η κολλώδης φύση των συγκεκριμένων προϊόντων τους επιτρέπει να κολλήσουν ανάμεσα στα δόντια και καθιστά δύσκολη την απομάκρυνσή τους.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com