Διπλή μαστεκτομή: Πότε είναι απαραίτητη

  • Iatropedia
H Sandra Lee η γνωστή σεφ διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού γεγονός, που προκάλεσε έντονη ανησυχία σε όλες τις γυναίκες αλλά και τους θαυμαστές της.

Μάλιστα η Sandra προέτρεψε επίσης όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, να κάνουν εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστώνουν ότι όλα είναι καλά στην υγεία τους. Και να μην περιμένουν να πάνε στα 40 ή στα 50 για να κάνουν μαστογραφία. «Είμαι 48 χρονών, σε δύο χρόνια γίνομαι 50. Εάν περίμενα και δεν έκανα, πιθανότατα να μην ήμουν εδώ τώρα».

Ωστόσο μετά τη διπλή μαστεκτομή που είχε υποβληθεί πριν από δυο χρόνια η ΑτζελίναΤζολί το θέμα πήρε άλαλες διαστάσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς η διπλή μαστεκτομή, όπως αυτή που έκανε πρόσφατα η Αντζελίνα Τζολί, μπορεί να σώσει τις ζωές γυναικών που έχουν δυσοίωνη γενετική προδιάθεση.

Όμως εξίσου απαραίτητη θεωρείται και η μαστογραφία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Η διπλή μαστεκτομή

Στο μεταξύ νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε απέδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν στο DNA τους το ''κακό'' γονίδιο μετάλλαξη στο BRCA έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, αν κάνουν διπλή μαστεκτομή. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στη βρετανική «Γκάρντιαν», επισημαίνει ότι ένα ποσοστό των γυναικών που αγγίζει το 20% μπορούν να σωθούν, αν αφαιρέσουν έγκαιρα και τους δύο μαστούς τους αντί για τον ένα μόνο.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι όσες γυναίκες διαθέτουν μεταλλαγμένα γονίδια BRCA έχουν μεγάλο κίνδυνο 45% έως 90% να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών στη διάρκεια της ζωής τους. Η διπλή μαστεκτομή, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να εξετάζεται ως σοβαρή επιλογή ιδίως από τις νέες γυναίκες.

Η αξία της μαστογραφίας

Άλλη έρευνα που πραγματοποίησαν Καναδοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μαστογραφία είναι αναγκαία για κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 40 ετών.

Πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι με τα όπλα που σήμερα διαθέτουν ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε ποιες διάσημες νίκησαν τον καρκίνο του μαστού