Διαβητολογική Εταιρεία: Εκστρατεία «Αν δεν φροντίσουμε τώρα τον διαβήτη, τότε πότε;»

  • Ρούλα Τσουλέα
διαβήτης
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) είναι αφιερωμένη στην πρόσβαση στην φροντίδα του διαβήτη. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης και των πασχόντων από διαβήτη για την ανάγκη συνεχούς φροντίδας ώστε να διαχειριστούν σωστά τη νόσο και να αποφύγουν τις επιπλοκές

«Αν δεν φροντίσουμε τώρα τον διαβήτη, τότε πότε;» είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας για τον σακχαρώδη διαβήτη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

H εκστρατεία συμπεριλαμβάνει ένα βίντεο διαρκείας 40 δευτερολέπτων, το οποίο θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα, έπειτα από έγκριση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ). Περιλαμβάνει ακόμα ενημερωτικό υλικό (θεματικές αφίσες, εκπαιδευτικός οδηγός) που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της.

Πρωταγωνιστής του τηλεοπτικού σποτ και πρεσβευτής της εκστρατείας είναι ο ηθοποιός Νίκος Κουρής, ο οποίος ζει με τον διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των 13 ετών. «Θεώρησα χρέος μου να λάβω μέρος σε αυτή την προσπάθεια γιατί είμαι και εγώ διαβητικός. Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν με τον διαβήτη. Γνωρίζω όμως και πόσα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε όλοι εμείς, όταν αναλάβουμε την ευθύνη της διαχείρισής του», δήλωσε.

«Αν και έχουν περάσει 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη εξακολουθεί να αποτελεί υγειονομική πρόκληση», τόνισε η παθολόγος-διαβητολόγος Αναστασία Μαυρογιαννάκη, διευθύντρια ΕΣΥ, Β’ Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν.Α. ΝΙΜΤΣ, πρόεδρος της ΕΔΕ.

Και συνέχισε: «Σε όλο τον κόσμο, ένας στους δύο ενήλικες που ζουν με διαβήτη δεν το γνωρίζει. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 12% του πληθυσμού ζει με σακχαρώδη διαβήτη, το 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη και το 29,1% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη είναι αρρύθμιστοι».

Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο εν μέσω της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός, διότι οι ασθενείς είναι ευάλωτοι στις λοιμώξεις. Περίπου το 1/3 των διαβητικών ασθενών που νοσηλεύονται λόγω COVID-19, έχουν πνευμονία, είπε η κυρία Μαυρογιαννάκη. Επιπλέον, οι διαβητικοί ασθενείς «αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και παρουσιάζουν δυσμενέστερη πρόγνωση από τους μη διαβητικούς», πρόσθεσε.

Ύπουλη νόσος

Στις  χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη και τη σημασία της σωστής διαχείρισης  αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, από την Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο του Γ.Ν.Α. Λαϊκό, γενικός γραμματέας της ΕΔΕ.

«Ο σακχαρώδη διαβήτη είναι μια ύπουλη νόσος, καθώς μπορεί να προκαλέσει μικροαγγεαικές και μακροαγγειακές επιπλοκές και να βλάψει ζωτικά όργανα», είπε. «Οι χρόνιες επιπλοκές του αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της νόσου καθώς, μεταξύ άλλων, διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Το ευχάριστο είναι ότι οι επιπλοκές μπορούν να αποτραπούν με την άριστη ρύθμιση:

  • Του σακχάρου
  • Των άλλων παραγόντων κινδύνου/συνοδών καταστάσεων που τυχόν έχει ο αασθενής (λ.χ. υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, κάπνισμα)

Ο σακχαρώδης διαβήτης σε αριθμούς

  • 463 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 11) σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη (2019)
  • Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στα 629 εκατομμύρια μέχρι το 2045
  • 1 στους 2 ενήλικες με διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι. Η πλειονότητα πάσχει από διαβήτη τύπου 2.
  • Περισσότεροι από 3 στους 4 πάσχοντες ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
  • 1 στα 6 μωρά (20 εκατομμύρια) γεννιούνται έχοντας εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης κατά την εγκυμοσύνη
  • Τα 2/3 των ασθενών με διαβήτη ζουν σε αστικές περιοχές και τα 3/4 ανήκουν στον εργασιακά ενεργό πληθυσμό
  • 1 στους 5 πάσχοντες από διαβήτη έχουν ηλικία άνω των 65 ετών
  • Ο διαβήτης προκαλεί ετησίως 4,2 εκατομμύρια θανάτους (2019)
  • Ο διαβήτης ευθύνεται για δαπάνες υγείας ύψους τουλάχιστον 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2019). Αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη