Διαβήτης τύπου2: Ποια η σχέση του με τον σταφυλόκοκκο

  • Iatropedia
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα ανακάλυψαν ότι μια κύρια αιτία για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου-2 μπορεί να είναι η έκθεση σε μια τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Staphylococcus aureus, δηλαδή τον σταφυλόκοκκο.

Η τελευταία εξέλιξη είναι σύμφωνη με πρόσφατες μελέτες που έδειξαν ότι το συγκεκριμένο βακτήριο αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο μικροβίωμα (το οικοσύστημα των βακτηρίων που αποικίζουν το ανθρώπινο σώμα και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του) και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες πέρα από τις απλές λοιμώξεις, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τα έλκη του στομάχου.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν κουνέλια πειραματόζωα στην τοξίνη του σταφυλόκοκκου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, οπότε και διαπιστώθηκε ότι τα ζώα ανέπτυξαν πολλά από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου-2, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, της δυσανεξίας στη γλυκόζη και της συστηματικής φλεγμονή.

Στους ανθρώπους, η παχυσαρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου-2. Η παχυσαρκία επίσης, όμως, αλλάζει το μικροβίωμα του ανθρώπινου οργανισμού. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα “σούπερ-αντιγόνα” που παράγονται από τα βακτήρια σταφυλόκοκκου διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στο σώμα.

Ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Patrick Schlievert από το Carver College of Medicine του πανεπιστημίου της Αϊόβα, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι άνθρωποι παίρνουν βάρος, είναι όλο και πιο πιθανό να αποικίζεται το μικροβίωμά τους από βακτήρια σταφυλόκοκκου. Οι άνθρωποι που αποικίζονται από τα βακτηρίδια σταφυλόκοκκου γίνονται χρονίως εκτεθειμένοι στα “σούπερ-αντιγόνα” που παράγουν τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση mBio.

http://www.upi.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης τύπου 1 και 2: Μάθετε να τα ξεχωρίζετε

Ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με διαβήτη όταν αθλούνται;