Διαβήτης: Τι επιπλοκές έχει όταν δεν αντιμετωπίζεται σωστά

  • Ρούλα Τσουλέα
διαβήτης
Στις 14 Νοεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη. Πως επηρεάζει τον οργανισμό το αυξημένο σάκχαρο.

Ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή και «ύπουλη» νόσος που φθείρει όλα τα συστήματα και τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος, εάν αφεθεί χωρίς κατάλληλη φροντίδα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) δημοσίευσε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι 537 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του IDF το 2019.

Ο πιο πρόσφατος Άτλαντας Διαβήτη της IDF αναφέρει ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός της νόσου έχει φθάσει στο 10,5%. Δυστυχώς, σχεδόν οι μισοί πάσχοντες (το 44,7%) δεν έχουν διαγνωστεί.

Το IDF υπολογίζει ότι έως το 2045, οι διαβητικοί ασθενείς θα έχουν αυξηθεί σε 783 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα ήταν μια αύξηση κατά 46% σε σύγκριση με τους σημερινούς πάσχοντες. Επιπλέον, είναι μία αύξηση υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη για τον πληθυσμό κατά την ίδια χρονική περίοδο (αυτή υπολογίζεται σε 20%).

Εξίσου συχνός είναι ο διαβήτης και στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι πάσχει το 11,5% του πληθυσμού, ενώ τριπλάσιος αριθμός βρίσκονται στο φάσμα του προδιαβήτη. Ο προδιαβήτης δεν είναι νόσος, αλλά βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ φυσιολογικού πληθυσμού και πασχόντων, αναφέρει η παθολόγος-διαβητολόγος Αικατερίνη Τρικκαλινού, επιμελήτρια στο Metropolitan Hospital και επιστημονική συνεργάτις των  Διαγνωστικών Κέντρων HealthSpot.

Σύμφωνα εξ άλλου με το IDF, 541 εκατομμύρια ενήλικες (ή το 10,6% των ενηλίκων παγκοσμίως) έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT). Το γεγονός αυτό τους θέτει σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Πολλές και σοβαρές

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, τονίζει η κυρία Τρικκαλινού. Και αυτό διότι έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές όταν δεν ανιχνεύεται και αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς. Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών, όπως:

  • Καρδιακή προσβολή
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Τύφλωση
  • Ακρωτηριασμός των κάτω άκρων

Όλες αυτές οι επιπλοκές οφείλονται στην όψιμη (καθυστερημένη, μη έγκαιρη) λήψη αποτελεσματικών θεραπειών. Η συνέπεια είναι «μειωμένη ποιότητα ζωής και υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης», τονίζει η κυρία Τρικκαλινού.

Το IDF υπολογίζει ότι περίπου 6,7 εκατομμύρια ενήλικες πέθαναν το 2021 λόγω διαβήτη ή των επιπλοκών του. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περισσότερο από έναν στους δέκα θανάτους (στο 12,2%) από κάθε αιτία που καταγράφηκαν παγκοσμίως εκείνη την χρονιά.

Κυρίως ο τρόπος ζωής

Ο σακχαρώδης διαβήτης οφείλεται πρωτίστως στον τρόπο ζωής. Παγκοσμίως, περισσότερο από το 90% των ασθενών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος οφείλεται σε πολύπλοκη αλληλεπίδραση κοινωνικοοικονομικών, δημογραφικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων, κατά την κυρία Τρικκαλινού.

Βασικές συνιστώσες στη δημιουργία της μεταβολικής αυτής πανδημίας είναι:

  • Η αστικοποίηση
  • Η γήρανση του πληθυσμού
  • Η διαστολή του χρόνου εργασίας
  • Η δραματική μείωση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας
  • Η κακής ποιότητας, πλούσια σε λιπαρά διατροφή
  • Κατά συνέπεια η αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί συχνά να προληφθεί, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα για όλους τους τύπους διαβήτη μπορεί να εξαλείψει ή να καθυστερήσει τις επιπλοκές σε άτομα που ζουν με την πάθηση», τονίζει η ιατρός.

Πολύ σημαντική για την υγεία των ασθενών, όμως, είναι και η πρόσβαση στις ενδεδειγμένες θεραπείες. Εν τούτοις, υπολογίζεται ότι 1 στα 2 άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο που χρειάζονται ινσουλίνη, είτε δεν έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, είτε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Φωτογραφία: iStock