Διαβήτης κύησης: Όλα όσα θέλετε να μάθετε!

  • Iatropedia
Η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει διάφορες δυσκολίες και επιπλοκές. Αρκετά συχνά οι γυναίκες ενημερώνονται από τον γιατρό τους και μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις ότι έχουν διαβήτη κύησης. Τι είναι ο διαβήτης κύησης, ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν και πως αντιμετωπίζεται; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ποσότητα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα είναι πολύ υψηλή. Η γλυκόζη προέρχεται από την πέψη των αμυλούχων τροφίμων, όπως το ψωμί και το ρύζι. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια.

Τρεις τύποι διαβήτη μπορεί να σας επηρεάσουν, όταν είστε έγκυος. Ο Διαβήτης τύπου 1 και 2 αφορά τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν και πριν την εγκυμοσύνη τους διαβήτη.

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μόνο. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, αλλά είναι πιο συχνός κατά το δεύτερο εξάμηνο. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη επιπλέον.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή, αν εμφανίσετε διαβήτη κύησης.

Αν παρουσιάσετε διαβήτη κύησης τότε θα πρέπει να παρακολουθείτε συχνά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Τα μάτια και τα νεφρά σας θα πρέπει επίσης να εξετάζονται.

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη κύησης, εάν:

-είστε υπέρβαρες

– έχετε γεννήσει ένα μεγάλο μωρό κατά το παρελθόν

– είχατε διαβήτη κύησης και στο παρελθόν

– έχετε κληρονομικό ιστορικό διαβήτη

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να ελεγχθεί με δίαιτα. Ένας διαιτολόγος θα σας συμβουλεύσει πώς να επιλέγετε τρόφιμα που θα κρατήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά.

 

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr