Διαβήτης και ασφαλής οδήγηση- Επανάσταση στην μέτρηση της γλυκόζης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επαναστατική μέθοδος παρακολούθησης της γλυκόζης χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμιών τις νυχτερινές ώρες και κάνει ευκολότερη και ασφαλέστερη την ζωή των ατόμων με διαβήτη ακόμα κι όταν οδηγούν.

Η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση επαρκούς γλυκαιμικού ελέγχου και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη. Μολονότι ο συστηματικός έλεγχος είναι απαραίτητος, εντούτοις τα άτομα με διαβήτη σε αρκετές περιπτώσεις παραλείπουν τον έλεγχο της γλυκόζης για να αποφύγουν τον πόνο και την ταλαιπωρία του καθημερινού τρυπήματος στα δάκτυλα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών,η μέτρηση γλυκόζης είναι αδύνατη.

Ο ύπνος κατά τις νυχτερινές ώρες, μια «απλή» συνήθεια για τον περισσότερο κόσμο, μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος στα άτομα με διαβήτη, εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης υπογλυκαιμιών ή υπεργλυκαιμιών. Η ανησυχία τους, μάλιστα, εντείνεται από το γεγονός ότι η παρακολούθηση των επιπέδων και της διακύμανσης της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νύχτας, που θα καθιστούσε την αγωνία τους πιο διαχειρίσιμη, είναι δύσκολη.

Μέχρι στιγμής, οι επαγγελματίες υγείας ήταν συχνά αδύνατον να έχουν επαρκή εικόνα για τα επίπεδα και τη διακύμανση της γλυκόζης των ανθρώπων που παρακολουθούν, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Η χρήση του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre, που διατίθεται ήδη στην Ελλάδα, παρέχει έναν πλούσιο όγκο δεδομένων για τα επίπεδα και της τάσεις της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας του ανθρώπου με διαβήτη και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του.

Το σύστημα FreeStyleLibre επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης τους παντού, γρήγορα, διακριτικά και -κυρίως- χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα. Το άτομο με διαβήτη εφαρμόζει έναν αισθητήρασε μέγεθος όσο ένα κέρμα των 2€, που καταγράφει αυτόματα τη γλυκόζη μέρα-νύχτα για έως και 14 ημέρες, στο πίσω μέρος του άνω βραχίονά του και τον σαρώνει με μια μικρή συσκευή ανάγνωσης, ανώδυνα και χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα. Η σάρωση, διαρκεί 1 δευτερόλεπτο και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας εμφανίζοντας με ακρίβεια την τρέχουσα ένδειξη της γλυκόζης, την τάση που δείχνει την κατεύθυνση και το ρυθμό μεταβολής της γλυκόζης τα τελευταία 15 λεπτά καθώς επίσης και ένα γράφημα γλυκόζης με το ιστορικό των τελευταίων 8 ωρών, αλλά και την κατεύθυνση και τον ρυθμό μεταβολή της γλυκόζης τα τελευταία 15 λεπτά.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τo Σύστημα Παρακολούθησης Γλυκόζης FreeStyle® Libre με Τεχνολογία Flash μέσω της ιστοσελίδας freestylelibre.gr και μπορείτε να το παραγγείλετε καλώντας στα τηλέφωνα 800 11 222 688 & 210 9985220.