Διατροφή, βουτιές, καθαρισμός: Οι παγίδες των διακοπών για τα δόντια

  • Ρούλα Τσουλέα
δόντια
Τι να προσέχετε στη διατροφή και στις διακοπές σας. Τι συνιστά η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA).

Οι διακοπές είναι ευκαιρία για ξεκούραση και ψυχαγωγία. Καθώς όμως θα απολαμβάνετε το κολύμπι, τα θαλάσσια σπορ, τα ταξίδια, τις εξόδους και ό,τι άλλο σας ευχαριστεί, εύκολα μπορεί να αμελήσετε τα δόντια σας, ανοίγοντας τον δρόμο στην τερηδόνα και άλλα δεινά.

Για να διαφυλάξετε τη στοματική υγεία σας το καλοκαίρι, ακολουθήστε τις συμβουλές της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας (ADA).

Να καθαρίζετε καθημερινά τα δόντια σας

Μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα σας. Και ό,τι ώρα κι αν μπείτε για ύπνο, βουρτσίστε πρώτα καλά τα δόντιά σας, συνιστά η οδοντίατρος Dr. Mary Hayes από την ADA.

Μικροί και μεγάλοι πρέπει να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους δύο φορές, ιδανικά με φθοριούχο οδοντόπαστα. Να αφιερώνουν κάθε φορά 2 λεπτά στον σχολαστικό καθαρισμό όλων των επιφανειών τους. Πρέπει επίσης να καθαρίζετε και τις οδοντικές επιφάνειες μεταξύ των δοντιών, επομένως χρειάζεστε και το οδοντικό νήμα.

Προσέξτε τι τρώτε και τι πίνετε

Σε όλους μας αρέσουν τα παγωτά, το τσιμπολόγημα και τα δροσερά αναψυκτικά δίπλα στο νερό. Πρέπει όμως να προσέχετε πόσα καταναλώνετε οικογενειακώς, τονίζει η Dr. Hayes.

Τα τρόφιμα και τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη δεν πρέπει να αποτελούν τμήμα της καθημερινής διατροφής σας, τονίζει. Πρέπει να είναι ένα σποραδικό κέρασμα. Όσον αφορά τους φυσικούς χυμούς φρούτων, ούτε από αυτούς πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση. Περιέχουν φυσικά σάκχαρα που επίσης βλάπτουν τα δόντια όταν καταναλώνονται συχνά μέσα στην ημέρα.

Για ενυδάτωση να προτιμάτε το σκέτο, καθαρό νερό, συνιστά. Και να αποφεύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα καθώς θα μπαινοβγαίνετε στο νερό. «Να κάνετε τρία κύρια γεύματα την ημέρα και ενδιαμέσως να πίνετε άφθονο σκέτο νερό», συνιστά η Dr. Hayes. «Με αυτό τον τρόπο, έχει τη δυνατότητα το σάλιο να καθαρίσει με φυσικό τρόπο το στόμα, ξεπλένοντας τα υπολείμματα των τροφίμων και ενισχύοντας τη δομή των δοντιών».

Να αποφεύγετε επίσης να κυνηγάτε τα παιδιά σας για να φάνε. Όταν πεινάσουν, θα σας ενημερώσουν μόνα τους γι’ αυτό.

Προσέξτε παιχνίδια και βουτιές

Να είστε πολύ προσεκτικοί στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια και εξερευνήσεις. Τα παιχνίδια με μπάλες μέσα στο νερό, οι πεζοπορίες σε δύσβατα μονοπάτια και βράχους ενέχουν κίνδυνο ατυχημάτων. Τα ατυχήματα (π.χ. μια μπάλα στο πρόσωπο, μια πτώση) μπορεί εύκολα να σας αφήσουν με σπασμένα δόντια.

Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφεύγετε τις βουτιές από βράχους, προκυμαίες και σκάφη, ιδίως εάν δεν έχετε κολυμπήσει με μάσκα ώστε να ξέρετε τη μορφολογία οτυ βυθού. Το τελευταίο που χρειάζεστε είναι ένας τραυματισμός στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα δόντια.

Προγραμματίστε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο

Τόσο πριν όσο και μετά τις διακοπές σας, καλό είναι να πάτε για έναν προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό στον οδοντίατρο. Φροντίστε επίσης να διδάξετε και στα παιδιά σας αυτή τη συνήθεια. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να κάνει τη διαφορά στην οδοντική υγεία σας.

Για τα παιδιά είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχονται πριν αρχίσουν το σχολείο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να διορθωθούν τυχόν προβλήματα, χωρίς να χάσουν μαθήματα ή να διαταραχθεί η σχολική χρονιά τους.

Φωτογραφία: iStock