Διαταραχές του θυρεοειδούς: Τι πρέπει να προσέχετε

  • Iatropedia
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα είναι συχνές και συγκεκριμένα τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Τι είναι αυτό που προκαλεί τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα; Μπορούν να προληφθούν; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις διαταραχές του θυρεοειδούς.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Διαταραχές του θυρεοειδούς ονομάζονται οι καταστάσεις και τα νοσήματα που επηρεάζουν την λειτουργία τους θυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση πολυάριθμων μεταβολικών διαδικασιών σε όλο το σώμα. Διαφορετικοί τύποι των διαταραχών του θυρεοειδούς επηρεάζουν είτε τη δομή είτε τη λειτουργία του.

Ο θυρεοειδής χρησιμοποιεί ιώδιο για την παραγωγή ορμονών ζωτικής σημασίας, όπως η θυροξίνη, επίσης γνωστή ως Τ4, που είναι η κύρια ορμόνη που παράγεται από τον αδένα.
Μια γυναίκα άνω των 35 ετών έχει 30% πιθανότητες να αναπτύξει διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα.

Γιατί όμως, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα είναι τόσο συχνές στις μέρες μας;

  • Άγχος. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η εύρεση υγιών τρόπων (γιόγκα, διαλογισμός, ήπια άσκηση) για να αντιμετωπίσετε το στρες και το άγχος μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιθέσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την εμφάνιση ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.

  • Περιβαλλοντικές τοξίνες

Οι χημικές ουσίες είναι δυνατό να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού σε τέτοιο βαθμό που να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του θυρεοειδή.

Διατροφικές ελλείψεις

Πάρα πολύ ή αντίθετα πολύ λίγο ιώδιο, η έλλειψη σεληνίου από το έδαφος, φθορίου στο νερό, και οι μεγάλες ποσότητες σόγιας στη καθημερινή διατροφή ενοχοποιούνται για την διαταραχές του θυρεοειδούς.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και πως αντιμετωπίζεται;