Διαταραχές θυρεοειδούς: Νέα μέθοδος θεραπείας από έρευνα Έλληνα επιστήμονα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διαταραχές θυρεοειδούς
Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, ανακάλυψαν ένα νέο και αποτελεσματικό τρόπο να δημιουργούν στο εργαστήριο κύτταρα θυρεοειδούς (θυρεοειδοκύτταρα).

Το επίτευγμα, που βασίζεται στη χρήση γενετικά τροποποιημένων εμβρυικών βλαστικών κυττάρων, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τις διαταραχές θυρεοειδούς αδένα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λαέρτη Οικονόμου, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και μέλος του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου της ίδιας πόλης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Stem Cell Reports».

Από κάθε είδους διαταραχές θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό, καρκίνο, βρογχοκήλη κ.α.) πάσχει περίπου το 10% του πληθυσμού.

Ο Οικονόμου δήλωσε ότι «η μέθοδός μας οδήγησε σε υψηλής απόδοσης κύτταρα του θυρεοειδούς, όμως μπορεί επίσης να είναι εφαρμόσιμη για τη δημιουργία και άλλων κλινικά χρήσιμων ειδών κυττάρων, όπως των πνευμόνων, του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, του ήπατος κ.α.».

Ο Έλληνας επιστήμονας αποφοίτησε το 1995 από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του στην εμβιομηχανική μηχανική το 2002 από το βελγικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν (στο εργαστήριο ενός άλλου Έλληνα της διασποράς, του δρος Σπύρου Αγάθου). Στη συνέχεια έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και σήμερα διδάσκει και πραγματοποιεί έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Τι είναι, συμπτώματα και πότε πρέπει να σας δει γιατρός [vid]

Τροφές με ιώδιο: Ποιες είναι οι κορυφαίες για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς

Υποθυρεοειδισμός: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα που συνήθως αγνοούμε

Υπερθυρεοειδισμός: Δείτε τα συμπτώματα που συνήθως αγνοούμε