Δεν χρειάζεται να καπνίζετε για να πάθετε καρκίνο του πνεύμονα: Τι επιβάλλεται να έχετε στον νου σας!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του πνεύμονα
Το κάπνισμα είναι μακράν η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και οι μη καπνιστές κινδυνεύουν επίσης, λένε οι ειδικοί.

Οι καπνιστές διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Ακόμα και η χρήση καπνού χωρίς την καύση του αποτελεί απειλή. Περίπου το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσαν να προληφθούν με την εξάλειψη της χρήσης καπνού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου που δεν γνωρίζουμε”, είπε ο δρ. Aaron Mansfield, ογκολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα στην Mayo Clinic στο Rochester, της Μινεσότα. “Το μόνο που χρειάζεται για να διατρέχετε η ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα είναι να έχετε… πνεύμονα”, είπε ο ίδιος!

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα και έκθεση σε αέριο ραδονίου, αμίαντο και άλλες ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

Ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν προφανείς παράγοντες κινδύνου.

Εάν καπνίζετε, ωστόσο, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να μειωθεί δραματικά με το να κόψετε το κάπνισμα.

Ο δρ. J. Taylor Hays είναι αναπληρωτής διευθυντής του Mayo Clinic Nicotine Dependence Center. Είπε σχετικά: “Ακόμα κι αν είστε στα 60 ή στα 70 σας, γνωρίζουμε ότι με τη διακοπή του καπνίσματος προσθέτετε χρόνια ζωής και μειώνετε τις χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και τα συμπτώματα που εμφανίζονται από το κάπνισμα”.

Ο δρ. Hays πρόσθεσε ότι ακόμη και άτομα, που είχαν χρόνια βρογχίτιδα και άλλες ασθένειες, επωφελούνται γρήγορα από τη διακοπή του καπνίσματος.

“Παρουσιάζουν χρόνια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων, σημαντική βελτίωση στη δύσπνοια και την ικανότητα να λειτουργούν χωρίς συμπτώματα”, εξήγησε ο ίδιος.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνουν:

  • δύσπνοια
  • επίμονο βήχα
  • πόνο στο στήθος
  • βήχα με αίμα
  • απώλεια βάρους
  • πόνο στα οστά
  • πονοκέφαλο

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά μόνο όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.

“Ένα από τα προβλήματα με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ότι τη στιγμή που ένας ασθενής διαγνωστεί με αυτόν (στο 80% των περιπτώσεων) ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ήδη εξαπλωθεί, δήλωσε η δρ. Karen Swanson, πνευμονολόγος στο Φοίνιξ. «Δυστυχώς, όταν οι όγκοι αναπτύσσονται στους πνεύμονές μας, δεν είναι κάτι που το σώμα μας μπορεί να αισθανθεί. Επομένως, το χάνουμε στα πρώτα του στάδια, εκτός και αν κάνουμε έλεγχο», πρόσθεσε.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με ετήσια αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης συνιστάται για όσους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο.

“Οι ασθενείς θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά εάν έχουν ιστορικό καπνίσματος”, είπε η δρ. Swanson.

Πηγές: https://consumer.healthday.com, https://www.lung.org, https://www.cdc.gov, https://www.cancer.org (1), https://www.cancer.org (2), https://www.who.int

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κόψιμο του τσιγάρου μετά από διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση του ασθενούς

Καρκίνος του πνεύμονα: Μην βασίζεστε στα συμπτώματα για έγκαιρη διάγνωση. Τι να κάνετε

Σημάδι επιθετικού καρκίνου στον πνεύμονα αν προσέξετε να γίνεται αυτό με τα μάτια σας

Καρκίνος του πνεύμονα: Πλήρες αφιέρωμα του Iatropedia.gr