Δείτε πώς γίνεται το μάτι αν “ξεφλουδίσει” η ίριδα! Απίστευτη σπάνια φωτό από ιατρική υπόθεση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ίριδα
Ξέρατε ότι η ίριδα -το στρογγυλό, έγχρωμο τμήμα του ματιού σας- μπορεί να αποσπαστεί και να καταρρεύσει;

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διαχωρισμός της ίριδας (iridiodialysis) και είναι τόσο δυσάρεστο, όσο ακούγεται!

Η παρακάτω εικόνα, που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα συχνά “κουίζ” από την New England Journal of Medicine, δείχνει την… τσαλακωμένη ίριδα ενός ατυχούς 48χρονου ασθενή, που χτυπήθηκε στο μάτι από ένα λάστιχο, προσπαθώντας να δέσει κάποιες αποσκευές στην μοτοσικλέτα του.

ίριδα

Μετά από μια εβδομάδα με πόνους στο μάτι και ενώ ταυτόχρονα είχε θολή όραση και διπλωπία (διπλή όραση, δηλαδή έβλεπε τα πάντα διπλά από το μάτι αυτό) πήγε σε κλινική οφθαλμολογίας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί στην ίριδα, η οποία είχε αρχίσει να αποκολλάται από τον οφθαλμό.

Συγκεκριμένα, η ίριδα του ασθενούς είχε αποκολληθεί κατά μήκος της πάνω πλευράς της και ήταν χαλαρή.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της ίριδας που αποκόπτεται από το ακτινωτό σώμα του ματιού είναι ο τραυματισμός από χτύπημα στο πρόσωπο. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τραυματισμών από αθλήματα, τραυματισμοί που σχετίζονται με ιππασία, από αερόσακο αυτοκινήτου, βασικά από οποιοδήποτε χτύπημα με δύναμη στην περιοχή των ματιών.

Όταν συμβεί αυτό, ο τραυματίας αδυνατεί πλέον να ρυθμίζει το πόσο φως μπαίνει στο μάτι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η φωτοφοβία -ο πόνος που βιώνουμε όταν το φως είναι πολύ έντονο- μαζί με διπλή όραση και λάμψεις.

Σε σχετικά ήπιες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση της αποκόλλησης της ίριδας γίνεται με ανάπαυση στο κρεβάτι, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την επανασύνδεση της ίριδας.

Πηγή: https://www.sciencealert.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν