Δείκτης πρόωρου θανάτου η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι: Τι ανακάλυψαν ερευνητές!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στο ένα πόδι
Εάν δυσκολεύεστε να σταθείτε στο ένα πόδι, θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι πολύ πιο σοβαρό απ' ό,τι νομίζετε στο άκουσμα αυτού του “τεστ”.

Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ισορροπήσουν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε 10 χρόνια από εκείνους που μπορούν, σύμφωνα με έρευνα!

Το πόσο καλά μπορεί ένα άτομο να ισορροπήσει στο ένα πόδι μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για την υγεία του.

Προηγούμενη έρευνα, για παράδειγμα, δείχνει ότι η αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα άτομα με κακή ισορροπία έχει επίσης βρεθεί να έχουν χειρότερη απόδοση σε τεστ διανοητικής παρακμής, υποδηλώνοντας μια σχέση με την άνοια.

Τώρα μια διεθνής ομάδα ειδικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Φινλανδία και τη Βραζιλία ολοκλήρωσε μια πρώτη στο είδος της, 12ετή μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ ισορροπίας και θνησιμότητας. Αν και η έρευνα ήταν παρατηρητική και δεν μπορεί να προσδιορίσει την αιτία, τα ευρήματά της ήταν εντυπωσιακά.

Η αδυναμία να σταθεί κανείς στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα, ως μεσήλικας και έως την μετέπειτα ζωή του, συνδέεται με σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.

Τα ευρήματα είναι τόσο έντονα που οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Claudio Gil Araujo της κλινικής ιατρικής άσκησης Clinimex στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προτείνουν να συμπεριληφθεί ένα τεστ ισορροπίας στους συνήθεις ελέγχους υγείας για ηλικιωμένους.

Σε αντίθεση με την αερόβια φυσική κατάσταση, την μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία, η ισορροπία τείνει να διατηρείται καλά μέχρι την έκτη δεκαετία της ζωής (50-60 έτη), όταν και αρχίζει να μειώνεται σχετικά γρήγορα. Ωστόσο, η αξιολόγηση της ισορροπίας συνήθως δεν περιλαμβάνεται στους υγειονομικούς ελέγχους μεσήλικων και ηλικιωμένων, πιθανώς επειδή δεν υπάρχει τυποποιημένη εξέταση για αυτήν. Μέχρι τώρα υπήρχαν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα που να συνδέουν την ισορροπία με κλινικά αποτελέσματα, εκτός φυσικά από τις πτώσεις.

Πώς έγινε η έρευνα για την ισορροπία στο ένα πόδι ως δείκτη κινδύνου για πρόωρο θάνατο

Συνολικά 1.702 άτομα ηλικίας μεταξύ 51 και 75 ετών και με σταθερό βάδισμα παρακολουθήθηκαν μεταξύ 2008 και 2020 για την μελέτη. Στην αρχή, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα χωρίς καμία επιπλέον υποστήριξη. Για να τυποποιηθεί το τεστ, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν το μπροστινό μέρος του ελεύθερου ποδιού τους στο πίσω μέρος του αντίθετου κάτω ποδιού, ενώ κρατούσαν τα χέρια τους στα πλάγια και το βλέμμα τους καρφωμένο ευθεία μπροστά. Επιτρέπονταν έως και τρεις προσπάθειες με κάθε πόδι.

Ένας στους πέντε (21%) απέτυχε στο τεστ. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, 123 από τους συμμετέχοντες πέθαναν από διάφορα αίτια. Αφότου ελήφθησαν υπόψιν άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και τυχόν υποκείμενες παθήσεις, διαπιστώθηκε ότι:

Η αδυναμία να σταθεί κανείς χωρίς στήριξη στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα συσχετίστηκε με 84% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη είχε περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι συμμετέχοντες ήταν όλοι λευκοί Βραζιλιάνοι, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα μπορεί να μην είναι ευρύτερα εφαρμόσιμα σε άλλες εθνότητες και έθνη.

Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τεστ ισορροπίας 10 δευτερολέπτων “παρέχει γρήγορη και αντικειμενική πληροφόρηση στον ασθενή και τους γιατρούς σχετικά με τον κίνδυνο θνησιμότητας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες”.

Πηγή: https://www.theguardian.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είδη καφέ μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Προσοχή αν έχετε πόνο σε αυτό το σημείο: Έρευνα δείχνει ότι είναι σημάδι πρόωρου θανάτου!

Πεθαίνουν πρόωρα όσοι έχουν αυτές τις δέκα συνήθειες – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα!

Περπάτημα: Με πόσα βήματα τη μέρα μειώνετε 41% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου!