Δακτυλική σκλήρυνση: Το πρώιμο σύμπτωμα του διαβήτη που λίγοι ξέρουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δακτυλική σκλήρυνση
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και τον μεταβολισμό και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη συνολική υγεία του ασθενούς.

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία θεραπεία για τον διαβήτη, είναι δυνατό να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας, ή ακόμα και να περάσετε σε φάση ύφεσης, μέσω ενός συνδυασμού φαρμακευτικής αγωγής και παρέμβασης στον τρόπο ζωής.

Ωστόσο, το κλειδί είναι να ξεκινήσετε νωρίς με το πρώτο σημάδι των συμπτωμάτων. Μεταξύ αυτών των πρώτων σημαδιών είναι μια πάθηση του δέρματος, που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να παρατηρήσετε στα δάχτυλά σας.

Εάν το δέρμα στα δάχτυλά σας γίνει πιο παχύ, πιο σφιχτό, ή φαίνεται “κηρώδες”, κάντε εξέταση για διαβήτη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA), περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 αναπτύσσει μια δερματική πάθηση γνωστή ως δακτυλική σκλήρυνση. Η πάθηση είναι αξιοσημείωτη επειδή προκαλεί “σφιχτό, παχύ, κέρινο δέρμα” στο πάνω μέρος από τις παλάμες. Κάποιες φορές προκαλεί παχύρρευστο δέρμα και στο μέτωπο των ασθενών.

Εκτός από τις αλλαγές στην υφή του δέρματος, πολλά άτομα με δακτυλική σκλήρυνση βιώνουν ακαμψία στις αρθρώσεις τους. “Σε σπάνιες περιπτώσεις, το δέρμα πάνω από τα γόνατα, τους αστραγάλους ή τους αγκώνες παχαίνει επίσης, καθιστώντας δύσκολο να ισιώσετε το πόδι σας, να εκτείνετε το πέλμα σας, ή να λυγίσετε το χέρι σας”, σημειώνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). “Όπου κι αν εμφανίζεται, το παχύ δέρμα έχει συχνά την υφή μιας φλούδας πορτοκαλιού.

Η δακτυλική σκλήρυνση μπορεί να σχετίζεται με δυνητικά σοβαρή μείωση της ροής του αίματος

Αν και η ακριβής αιτία της είναι άγνωστη, οι ειδικοί λένε ότι η δακτυλική σκλήρυνση πιθανότατα προκαλείται από κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, τα οποία μειώνουν τη ροή του αίματος στα άκρα και στερούν τους ιστούς από οξυγόνο.

“Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα τους”, λέει ο δρ. Daniel Boyer, ασκούμενος γιατρός και ερευνητής στο Ινστιτούτο Farr. «Τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να μην παρέχουν αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο δέρμα λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμούν λοιμώξεις και επίσης σκοτώνει, ή εμποδίζει τη δημιουργία και την ανάπτυξη των ιστών κολλαγόνου», πρόσθεσε ο δρ. Boyer.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένα παρόμοιο εξάνθημα στον λαιμό, την πλάτη, τους ώμους, ή το πρόσωπό σας

Για όσους πάσχουν από δακτυλική σκλήρυνση, δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίσουν ένα εξάνθημα που σχετίζεται με μια πάθηση που είναι γνωστή ως σκληροίδημα του Bushke (scleredema adultorum of Bushke). Με το ίδιο χαρακτηριστικό “σφίξιμο, πάχυνση και σκλήρυνση” που συναντάμε στην δακτυλική σκλήρυνση, το σκληροίδημα εντοπίζεται συνήθως στην πλάτη, τον λαιμό, τους ώμους και το πρόσωπο.

Αυτό το δευτερογενές εξάνθημα εμφανίζεται, όταν σχηματίζονται εναποθέσεις κολλαγόνου και αμινογλυκανών στο δέρμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Diabetes & Metabolism. “Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι η μείωση της κινητικότητας των ώμων και η διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, καθώς και η υπνική άπνοια”, αναφέρουν οι ερευνητές της μελέτης.

Οι δερματικές παθήσεις είναι συχνά από τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη

Όπως επισημαίνει η ADA, ο έλεγχος για αλλαγές στο δέρμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τον διαβήτη στα πρώτα στάδια της νόσου.

Και, αν παρατηρήσετε σημάδια δακτυλικής σκλήρυνσης, είναι σώφρον να το αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό. Η σκλήρυνση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για άλλες περίπλοκες διαβητικές καταστάσεις, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η νεφροπάθεια, που επηρεάζουν τα μάτια και τους νεφρούς, αντίστοιχα, λέει ο δρ. Boyer. Ωστόσο, σημειώνει ότι η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε οποιαδήποτε πάθηση.

Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την δακτυλική σκλήρυνση, η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέσω τακτικής άσκησης και υγιεινής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην κατάστασή σας, λέει ο δρ. Boyer.

“Ωστόσο, εάν η δακτυλική σκλήρυνση έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη βακτηριακών λοιμώξεων στο δέρμα, τότε ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένα αντιβιοτικά για να βελτιώσει τα συμπτώματά σας”, προσθέτει.

Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς ανακουφίζονται από τη δυσκαμψία των αρθρώσεων τους με τη βοήθεια φυσικοθεραπείας. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε δακτυλική σκλήρυνση, συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Πηγές: https://my.clevelandclinic.org, https://www.aad.org, https://www.diabetes.org, https://www.cdc.gov, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης: Τι μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 26 βαθμούς

Διαβήτης: Πρώιμο σημάδι αν προσέξετε αυτή την αλλαγή όταν πάτε στην τουαλέτα

Διαβήτης τύπου 2: Μειώνετε τον κίνδυνο κατά 36% με δύο μερίδες από αυτό κάθε μέρα!

Διαβήτης: Τα πρώιμα συμπτώματα και τα όρια σακχάρου στο αίμα