COVID-19: Ρινικό σπρέι προστατεύει απέναντι σε όλες τις παραλλαγές κορονοϊού, ακόμα και μελλοντικές

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
COVID-19
Aναγνωρίζει μια περιοχή στην πρωτεΐνη ακίδας κάθε παραλλαγής του κορονοϊού και αναστέλλει την λειτουργία της.

Ερευνητές ανέπτυξαν ένα μόριο που, όταν χορηγείται ρινικά, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19, που προκαλείται από όλες τις γνωστές παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Το μόριο μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες, καθώς στοχεύει στην πρόληψη τόσο της μετάδοσης όσο και της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σε εργαστηριακές μελέτες σε ζώα, ένα μόριο γνωστό ως TriSb92, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, έχει επιβεβαιωθεί ότι παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι της μόλυνσης από κορονοϊό.

Το μόριο αναγνωρίζει μια περιοχή στην πρωτεΐνη ακίδας του κορονοϊού -η οποία είναι κοινή σε όλες τις τρέχουσες παραλλαγές του- και αναστέλλει την λειτουργία της.

“Όταν χορηγείται ρινικά, το μόριο TriSb92 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης. Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε κυτταρικές καλλιέργειες δείχνουν ότι αντιμετωπίζει και τις πιο πρόσφατες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των XBB, BF7 και BQ.1.1”, εξηγεί η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Anna R. Mäkelä, από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Kalle Saksela.

Ζωικά μοντέλα έχουν επίσης δείξει ότι, σε αντίθεση με τις μάσκες προσώπου, το μόριο μπορεί, όταν διοχετευθεί με σπρέι στην μύτη, μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση ακόμη και αφότου εισέλθει ο κορονοϊός, αρκεί να είναι μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση σε αυτόν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μόριο παραμένει πλήρως λειτουργικό σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 18 μήνες, καθιστώντας το κατάλληλο για χρήση ως ρινικό σπρέι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Τι γίνεται με τις μελλοντικές παραλλαγές του κορονοϊού;

Αν και το χειρότερο στάδιο της πανδημίας COVID-19 είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, παρελθόν, η ρινική προστασία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στο μέλλον.

“Οι πιο πρόσφατες παραλλαγές αποφεύγουν αποτελεσματικά την ανοσολογική προστασία που παρέχεται τόσο από τα εμβόλια όσο και μετά από νόσηση COVID-19, ενώ τα τρέχοντα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της μετάδοσης”, λέει ο Mäkelä.

Επιπλέον, το ρινικό σπρέι μπορεί να προστατεύσει κάποιους από σοβαρές ασθένειες για τις οποίες δεν αποκτούν επαρκή ανοσία από τα εμβόλια, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μόριο TriSb92 θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ενάντια σε μελλοντικούς ζωογενείς στενούς συγγενείς του SARS-CoV-2, οι οποίοι ενδέχεται να είναι η αιτία για εντελώς νέες πανδημίες κορονοϊού στο μέλλον.

“Δεδομένου ότι η περιοχή στην πρωτεΐνη ακίδας του κορονοϊού, που επηρεάζεται από το μόριο TriSb92, έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη σε όλες τις παραλλαγές του ιού που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, μπορεί να υποτεθεί ότι θα είναι αποτελεσματική και έναντι μελλοντικών παραλλαγών του SARS-CoV-2”, επιβεβαιώνει ο Mäkelä.

“Το εύκολα και φθηνά παραγόμενο TriSb92 θα μπορούσε να είναι μια πολύ σημαντική άμυνα πρώτης γραμμής για τον περιορισμό μιας τέτοιας νέας πανδημίας, εν αναμονή της ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής εμβολίων”, προσθέτει.

Προσέγγιση που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα αναπνευστικά νοσήματα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εν λόγω τεχνολογία είναι εφαρμόσιμη για την πρόληψη και πολλών άλλων ιογενών ασθενειών, ιδιαίτερα της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού.

“Η όλη προσέγγιση προέρχεται από μια τεχνική λύση που βασίζεται σε μια πλατφόρμα συνδετικής πρωτεΐνης που αναπτύχθηκε στη Φινλανδία, η οποία δεν προοριζόταν αρχικά για την ανάπτυξη ενός αντιιικού φαρμάκου. Παρέχει μια ευκαιρία για πολλές άλλες νέες πρωτοβουλίες, που βασίζονται στον ακριβή εντοπισμό νοσούντων κυττάρων ή παθογόνων σε ασθενείς”, λέει ο Mäkelä.

Στο επόμενο στάδιο, το μόριο TriSb92 πρέπει να δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές, μετά τις οποίες θα μπορούσε να διατεθεί στο εμπόριο:

“Η επιτυχής εμπορευματοποίηση του ρινικού σπρέι θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ακμάζουσας φινλανδικής επιχείρησης”, επισημαίνει ο Mäkelä.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Η ενισχυτική δόση με το δισθενές εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Ποιο τεστ COVID απαιτείται για έκτακτη ή προγραμματισμένη εισαγωγή σε νοσοκομείο – Τι ισχύει για ανεμβολίαστους συνοδούς ασθενών

Βρετανία: Βρήκαν νυχτερίδες μολυσμένες με ιό παρόμοιο με τον κορωνοϊό της COVID!

Κορωνοϊός: Απαραίτητος ο καρδιολογικός έλεγχος μετά την COVID-19

φωτό: iStock