COVID-19: Πρέπει να φοράω μάσκα εάν απέχω 2 μέτρα από τους άλλους;

  • Iatropedia newsroom
μάσκα
Οι επιδημιολόγοι συνιστούν να φοράτε μάσκες δημόσια και να διατηρείτε την απόσταση σας από τους άλλους στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ιδεατά πρέπει να κάνετε και τα δύο (μάσκα συν απόσταση), αλλά κάποιες στιγμές εξαρτάται από την κατάσταση.

«Δεν υπάρχει κάποιο αόρατο πεδίο δυναμικής ασπίδας στα 2 μέτρα», λέει η Saskia Popescu, ειδική επί μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο George Mason.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει ότι η εξάπλωση του κορονοϊού πέρα ​​από τα 2 πόδια είναι σπάνια, αλλά γίνεται πολύ πιο πιθανή σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό.

Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα από ό,τι υποδεικνύει το CDC και προτείνουν τη χρήση μάσκας ακόμη και όταν είστε σε εξωτερικό χώρο για πολύ ώρα και ας απέχει ο ένας από τον άλλο πάνω από 2 μέτρα.

Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το εάν είναι καλύτερο να διατηρήσετε και την απόστασή σας, ενώ φοράτε επίσης μάσκα.

Όταν οι άνθρωποι υψώνουν τη φωνή ή λαχανιάζουν -όπως όταν τραγουδούν, φωνάζουν ή ασκούνται- αποβάλουν περισσότερα αναπνευστικά σταγονίδια ή αερολύματα και τα εκτοξεύουν πιο μακριά στον αέρα. Όσο περισσότερο βρίσκεστε σε κατάσταση με πιθανότητα έκθεσης στον κορονοϊό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης.

“Ο λόγος που τα πράγματα είναι τόσο μπερδεμένα είναι επειδή ο κόσμος θέλει ξεκάθαρες απαντήσεις αλλά δεν υπάρχουν απλές και σαφείς απαντήσεις”, δήλωσε η Lisa M. Lee, ειδική επί της δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο Virginia Tech.

Δεδομένου ότι κανένα προστατευτικό μέτρο δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό, η Lee προτείνει να εφαρμόζει κανείς όσο περισσότερα προστατευτικά μέτρα μπορεί όπως μάσκα, κοινωνική απόσταση και πλύσιμο των χεριών.

Αλλά τονίζει πως “η μάσκα σου είναι το βασικό σου προστατευτικό μέτρο”.

Το να σου γίνει συνήθειο να φοράς μάσκα οποιαδήποτε στιγμή φεύγεις από το σπίτι εξαλείφει επίσης την ανάγκη να αποφασίσεις εξαρχής για πότε χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να το κάνεις, λέει ο Bob Bednarczyk, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο Emory.

Πηγή: https://apnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς δεν θα θολώνουν τα γυαλιά σου όταν φοράς μάσκα

Είναι ασφαλές να φιλάς κάποιον αν φοράτε και οι δύο μάσκα;

Πόσο κοντά μπορούν να είναι δύο άτομα αν φοράνε και οι δύο μάσκα

Προκαλεί δηλητηρίαση CO2 η παρατεταμένη χρήση μάσκας; Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας