COVID-19: Ο νέος ορισμός του αμερικανικού CDC για το τι συνιστά “στενή επαφή” με άλλο άτομο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορωνοϊός
Ο κορυφαίος ομοσπονδιακός οργανισμός δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, CDC, ανανέωσε τον επίσημο ορισμό του σχετικά με την κοινωνική απόσταση και το πότε θεωρείται ότι υπάρχει “στενή επαφή” με άλλα άτομα.

Ο νέος ορισμός της “στενής επαφής” εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διευρύνει σημαντικά την ομάδα εκείνων που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στις αρχές που πραγματοποιούν τον εντοπισμό επαφών εκείνων που ενδέχεται να μολυνθούν από ήδη ασθενείς COVID-19 και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση της καραντίνας σε πολλά περισσότερα σημεία της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τον παλιό ορισμό, ως «στενή επαφή» οριζόταν ό,τι βρίσκεται σε απόσταση 2 μέτρων από ένα μολυσμένο άτομο μέσα σε χρονικό πλαίσιο 15 λεπτών ή περισσότερο. Αυτό έχει πλέον τροποποιηθεί για να καλύψει συνολικά 15 λεπτά ή περισσότερο μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Αυτό σημαίνει ότι “στενή επαφή” με δυνητικά ασθενείς COVID-19 είναι το να έχεις βρεθεί σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από εκείνους, για ΣΥΝΟΛΙΚΑ 15 λεπτά μέσα σε ένα 24ωρο.

Η αλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά από μια μελέτη που κυκλοφόρησε επίσης από το CDC, η οποία έδειξε πώς ο κορονοϊός μπορούσε να μεταδοθεί μεταξύ ατόμων που ήταν σε επαφή ο ένας με τον άλλο ακόμα και πολύ σύντομα χρονικά περιθώρια σε πολλές περιπτώσεις.

Η μελέτη βασίστηκε σε περιστατικό σε φυλακή στο Βερμόντ τον Αύγουστο. Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος ήρθε σε επαφή με έξι άτομα που κρατήθηκαν και τέθηκαν σε μονάδα καραντίνας στην εγκατάσταση. Σε αυτό το σημείο, οι τρόφιμοι δεν έδειχναν συμπτώματα και περίμεναν τα αποτελέσματα των τεστ για κορονοϊό.

Πλάνα που καταγράφηκαν από κάμερες παρακολούθησης φυλακών έδειξαν ότι ο σωφρονιστικός υπάλληλος ήρθε σε απόσταση 2 μέτρων από τους τροφίμους μόνο για σύντομες περιόδους, περίπου ένα λεπτό κάθε φορά. Αλλά όταν μετρήθηκε η συνολική του έκθεση στους ασθενείς τροφίμους, υπερέβη συνολικά τα 15 λεπτά σωρευτικά.

Και οι 6 τρόφιμοι βρέθηκαν θετικοί τον κορονοϊό, και ο σωφρονιστικός υπάλληλος βρέθηκε επίσης θετικός, παρόλο που δεν είχε έρθει σε “στενή επαφή” με καμία άλλη πιθανή πηγή μόλυνσης.

Το CDC ανέφερε ότι τα ευρήματα από αυτή την έρευνα υπογράμμισαν και πάλι τη σημασία της χρήσης μάσκας. Η σχετική σύσταση για χρήση μάσκας είναι πλέον ακόμη πιο έντονη, ανέφερε το CDC, σε μια εποχή που ο κορονοϊός είναι στο δεύτερο κύμα της παγκόσμιας πανδημίας που βιώνουμε.

Πηγή: https://www.theguardian.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκαλεί δηλητηρίαση CO2 η παρατεταμένη χρήση μάσκας; Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Αυτά τα δύο συμπτώματα της COVID-19 συνήθως στέλνουν τους ασθενείς στο νοσοκομείο

Κορωνοϊός: Η ασπιρίνη προστατεύει από τη σοβαρή νόσο Covid-19