COVID-19: Νέα απειλή από αέρος αναδεικνύει μεγάλη έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
ρύπανση
Τι έδειξε η ανάλυση στοιχείων από 50.000 ασθενείς. Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η ανάρρωση από τον κορωνοϊό ίσως δεν εξαρτάται μόνον από εσάς και τον οργανισμό σας, αλλά και από έναν παράγοντα τον οποίο δεν μπορείτε να ελέγξετε: την ατμοσφαιρική ρύπανση στον τόπο κατοικίας σας.

Αυτό υποδηλώνει μια νέα μελέτη που έδειξε ότι η έκθεση σε ορισμένους ρύπους μπορεί να εμποδίζει την ανάρρωση από την COVID-19, ακόμα κι αν ο ασθενής είναι εμβολιασμένος.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια, σε 50.010 εθελοντές, οι οποίοι διαγνώσθηκαν με COVID-19 τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2021. Το περίπου 34% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Εκείνη την εποχή επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα των ρύπων στις διευθύνσεις της κατοικίας των συμμετεχόντων. Την προσοχή τους εστίασαν στα επίπεδα τριών ρύπων έναν μήνα πριν γίνει η διάγνωση της COVID και έναν χρόνο μετά. Οι τρεις ρύποι ήταν:

  • Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια PM2,5
  • Το διοξείδιο του αζώτου
  • Το όζον

Όπως διαπίστωσαν, μολονότι οι εμβολιασμένοι εθελοντές είχαν γενικώς σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία λόγω της COVID, η προστασία όσων ζούσαν σε περιοχές με πολλή ρύπανση ήταν μειωμένη.

Στην πραγματικότητα, όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα PM2,5 και διοξειδίου του αζώτου είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, έναντι των εμβολιασμένων εθελοντών που ανέπνεαν καθαρό αέρα.

Χωρίς ρύπανση, οι εθελοντές διέτρεχαν κίνδυνο νοσηλείας μειωμένο κατά 90% όταν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Ακόμα και εν μέρει να ήταν εμβολιασμένοι, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 50%. Η ρύπανση, όμως, μείωνε αυτά τα ποσοστά.

Πως δρα η ρύπανση

Πώς μπορεί να είναι τόσο επιβαρυντική η ρύπανση; Η έκθεση στους ρύπους μπορεί να επιδεινώσει την φλεγμονή στους πνεύμονες, λένε οι ερευνητές. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Η μελέτη έδειξε ακόμα πως ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο επηρεαζόταν και από τη διάρκεια της έκθεσης στη ρύπανση.

Στους ανεμβολίαστους εθελοντές, η υψηλή αλλά βραχυχρόνια έκθεση στα σωματίδια PM2,5 αύξανε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 13%. Όταν όμως ήταν μακροχρόνια, τον αύξανε κατά 24%.

Αντίστοιχα για το διοξείδιο του αζώτου, ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο αυξανόταν κατά:

  • 14% με την βραχυχρόνια έκθεση στη ρύπανση
  • 22% με την μακροχρόνια έκθεση

Η μελέτη δεν βρήκε ιδιαίτερες συσχετίσεις ανάμεσα στη βαρύτητα της COVID και τα επίπεδα του όζοντος.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά διότι υποδηλώνουν πως μπορεί τα εμβόλια να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας, αλλά η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με χειρότερη έκβαση», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Anny Xiang, από τον νοσηλευτικό όμιλο Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας.

Φωτογραφία: iStock