Χρόνια προστατίτιδα: Πώς επηρεάζει τον ψυχισμό των πασχόντων

  • Ρούλα Τσουλέα
χρόνια προστατίτιδα
Ένας στους τέσσερις άνδρες ταλαιπωρείται από χρόνια φλεγμονή στον προστάτη που δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό των ανδρών έχει συχνά η χρόνια προστατίτιδα, η οποία προκαλεί επίμονο πόνο και διαταραχές της ούρησης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σημαντικό ποσοστό των πασχόντων αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας εξαιτίας της πάθησής τους. Τα συχνότερα είναι το άγχος και η κατάθλιψη.

Οι ασθενείς αυτοί δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι άλλο πέρα από τον πόνο και νιώθουν ανήμποροι λόγω της παρατεταμένης διάρκειάς του. Συχνά απελπίζονται λόγω της αδυναμίας τους να τον ελέγξουν, ενώ το ίδιο αίσθημα ανημποριάς νιώθουν και για τα άλλα συμπτώματα της νόσου.

Η χρόνια προστατίτιδα έχει συχνά αντίκτυπο και στη σεξουαλικότητα. Έχει διαπιστωθεί ότι ο πόνος μειώνει τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στο 85% των ασθενών. Και αυτό διότι οι πάσχοντες έχουν μικρότερη επιθυμία, περισσότερα προβλήματα στύσης και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, όπως είχε δείξει μελέτη στην ιατρική επιθεώρηση Scandinavian Journal of Pain.

Η προστατίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών. Αποτελεί επίσης την τρίτη συχνότερη πάθηση του ουροποιητικού στους μεγαλύτερους.

Τρεις μορφές

Η προστατίτιδα είναι επώδυνη κατάσταση. Περιλαμβάνει φλεγμονή του προστάτη και μερικές φορές των περιοχών γύρω από αυτόν.

Υπάρχουν τρεις μορφές της που προκαλούν συμπτώματα και χρήζουν θεραπείας. Οι δύο οφείλονται σε μόλυνση του προστάτη από βακτήρια και είναι η οξεία και η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα. Και οι δύο θεραπεύονται με αντιβιοτικά.

Η τρίτη είναι η ιδιοπαθής χρόνια προστατίτιδα ή σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου. Είναι η πιο συχνή και λιγότερο κατανοητή από την επιστήμη, διότι οι αιτίες της είναι ασαφείς. Εκτιμάται ότι οφείλεται είτε σε απροσδιόριστη λοίμωξη είτε σε πυελικό/γεννητικό τραύμα. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει έως και έναν στους τέσσερις άνδρες.

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ ενδοκρινικού και νευρικού συστήματος είναι πιθανόν να παίζει ρόλο στη χρονιότητα των συμπτωμάτων. Τελευταία πληθαίνουν εκείνοι που υποστηρίζουν την ψυχολογική αιτιολογία της πάθησης», εξηγεί ο χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Τα συμπτώματα

Η χρόνια προστατίτιδα προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων με κυρίαρχο τον πόνο που διαρκεί 3 ή περισσότερους μήνες. Ο πόνος μπορεί να είναι είτε ξαφνικός είτε σταδιακά επιδεινούμενος. Μπορεί να εντοπίζεται:

  • Μεταξύ του όσχεου και του πρωκτού
  • Στο πέος
  • Στο όσχεο
  • Στο κέντρο της κάτω κοιλίας
  • Στο κάτω μέρος της πλάτης

Μπορεί επίσης να είναι εντοπισμένος ή να εκτείνεται σε όλη την πυελική περιοχή.

Η νόσος προκαλεί συμπτώματα και κατά την ούρηση. Στη διάρκειά της ο άνδρας μπορεί να νιώθει  πόνο στο πέος ή/και την ουρήθρα. Μπορεί επίσης να έχει ούρηση συχνότερη από το φυσιολογικό, επείγουσα, αδύναμη ή διακοπτόμενη.

Πολύ συχνό πρόβλημα είναι επίσης η έναρξη του πόνου κατά τη διάρκεια ή μετά από την εκσπερμάτιση, και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο οι ασθενείς αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή.

Η αντιμετώπιση

Δυστυχώς, η χρόνια προστατίτιδα εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο, τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά. Λόγω της ασαφούς αιτιολογίας της, δεν υπάρχει κανένα πρότυπο θεραπείας. Έτσι χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα που μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Αντιβιοτικά
  • Αναλγητικά
  • Αντιφλεγμονώδη
  • Διάφορα άλλα φάρμακα (αναστολείς άλφα, αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης και αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5)

Στις θεραπείες δεύτερης γραμμής, εξ άλλου, συμπεριλαμβάνονται μέθοδοι, όπως:

  • Η ηλεκτρομαγνητική θεραπεία
  • Ο ηλεκτρο­βελονισμός
  • Η θερμική θεραπεία
  • Οι διαδερμικές νευρικές διεγέρσεις
  • Το ενδοπροστατικό Botox
  • Η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής συχνότητας

Τα κρουστικά κύματα

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα χρησιμοποιείται επί σχεδόν 15 χρόνια σε ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα. Έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική και αξιόπιστη μέθοδος, καθώς βελτιώνει τα συμπτώματα ούρησης, τη στυτική λειτουργία και την ποιότητα ζωής σε εκείνους που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

«Ορισμένες από τις θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές ή είναι πολύ επεμβατικές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες. Τα κρουστικά κύματα επιλέγονται ολοένα συχνότερα, επειδή είναι μια απλή και μη επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της χρόνιας προστατίτιδας», τονίζει ο κ. Λιβάνιος.

Πρόκειται για μία σχεδόν ανώδυνη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής νιώθει μικρά τσιμπήματα στη θεραπευόμενη περιοχή. Η αγγειογένεση, η βελτίωση της ροής του αίματος, η ανάπλαση του ιστού και η μείωση της φλεγμονής που επιτυγχάνεται από την εφαρμογή τους οδηγεί σε ταχύτατη ανακούφιση από τον πόνο και σε σταδιακή αποσυμφόρηση.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι «αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο, που δεν προκαλεί παρενέργειες και τα αποτελέσματά της διαρκούν», επισημαίνει ο κ. Λιβάνιος. «Είναι μία μέθοδος που βελτιώνει τελικά την ψυχολογία, τη σεξουαλική αλλά και την κοινωνική ζωή των ασθενών».

Φωτογραφία: iStock