Χρήσιμες συμβουλές υγείας για γερά δόντια

  • Iatropedia
Με άριστα το δέκα οι Έλληνες παίρνουν κάτω από την βάση όσο αφορά την στοματική τους υγιεινή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, έξι στους δέκα συμπολίτες μας, βουρτσίζουν τα δόντια τους μόλις μία φορά την ημέρα!Συνέπεια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τερηδόνας και ουλίτιδας η οποία προσβάλλει και τα οστά των γνάθων. Μάθετε, πώς να φροντίζετε τα δόντια σας.

Οι χρυσοί κανόνες στοματικής υγιεινής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το τακτικό και συχνό βούρτσισμα με την κατάλληλη οδοντόκρεμα και το σωστό στοματικό διάλυμα.

Κάθε πότε να βουρτσίζουμε τα δόντια;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας επιβάλλεται το σχολαστικό βούρτσισμα τόσο των δοντιών όσο και της γλώσσας μετά από κάθε γεύμα.

Κάθε πότε να πηγαίνω στον οδοντίατρο;

Οι ειδικοί συνιστούν επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες είτε για έλεγχο είτε για καθαρισμό.

Τι οδοντόκρεμα να διαλέξω;

Οι επιστήμονες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, επισημαίνουν ότι μια φθοριούχος οδοντόκρεμα για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα είναι μια καλή επιλογή.

Όσοι έχουν υπερευαισθησία της ρίζας των δοντιών υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες που μετριάζουν την ενόχληση, αλλά καλό είναι να τις επιλέξουν αφού προηγηθεί συζήτηση με τον οδοντίατρο τους.

Τελικά να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα;

Οι οδοντίατροι επισημαίνουν ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα. Μπορούμε, όμως, να το χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά. Πάντα όμως να ζητάμε την συμβουλή του οδοντίατρού μας.

Να βάζω οδοντόκρεμα με λεύκανση;

Οι ειδικοί συνιστούνότι είνια καλό να τις χρησιμοποιούμε αφού πρώτα έχουμε κάνει λεύκανση των δοντιών στον οδοντίατρο, προκειμένου να διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα της λεύκανσης.

Πότε να χρησιμοποιώ μεσοδόντια βουρτσάκια;

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καθαρισμού της περιοχής ανάμεσα στα δόντια, όπου συνήθως παραμένουν υπολείμματα τροφών.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι καλό να τα χρησιμοποιούμε μία φορά την ημέρα και κατά προτίμηση το βράδυ.

Πώς θα προστατεύσω τα δόντια μου από την ουλίτιδα;

Για την αποφυγή αυτής της σοβαρής οδοντικής νόσου, οι ειδικοί συστήνουν το βούρτσισμα των δοντιών δυο φορές την ημέρα, εστιάζοντας στα σημεία όπου ματώνουν τα ούλα. Η φροντίδα συνεχίζεται με το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια εφόσον χρειάζεται, αλλά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο οδοντίατρος).