Χρειάσθηκαν 100 χρόνια, αλλά τελικά βρήκαν γιατί τα ούρα είναι κίτρινα

  • Ρούλα Τσουλέα
ούρα
Το κλειδί είναι ένα ένζυμο που συμμετέχει στη διάσπαση ορισμένων κυττάρων του αίματος.

Τον λόγο για τον οποίο τα ούρα είναι κίτρινα πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, σε μία ανακάλυψη που δίνει επιτέλους απάντηση σε ένα μυστήριο 100 ετών.

Το κλειδί, λένε, είναι ένα ένζυμο το οποίο αποτελεί υποπροϊόν της διάσπασης της ερυθρών αιμοσφαιρίων – των κυττάρων του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα καθημερινό, βιολογικό φαινόμενο παρέμεινε άλυτο μυστήριο για τόσο καιρό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Brantley Hall, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας & Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ.

Οι επιστήμονες δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση Nature Microbiology. Όπως εξηγούν, το χρώμα των ούρων αρχίζει με την διάσπαση των τρισεκατομμυρίων ερυθρών αιμοσφαιρίων, όταν αυτά ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους (συνήθως διαρκεί 120 ημέρες).

Η διάσπασή τους έχει ως υποπροϊόν την χολερυθρίνη, μία χρωστική ουσία με φωτεινό πορτοκαλί χρώμα. Η χολερυθρίνη εκκρίνεται στο έντερο, όπου παραμένει έτοιμη να αποβληθεί από τον οργανισμό.

Εν όσω, όμως, βρίσκεται η χολερυθρίνη στο έντερο, τα μικρόβιά του την διασπούν σε άλλα μόρια. «Τα μικρόβια του εντέρου κωδικοποιούν ένα ένζυμο που λέγεται ρεντουκτάση της χολερυθρίνης. Αυτή μετατρέπει την χολερυθρίνη σε ένα άχρωμο υποπροϊόν που λέγεται ουροχολινογόνο», εξήγησε ο Dr. Hall. «Αυτό με τη σειρά του διασπάται σε ένα άλλο μόριο που λέγεται ουρολιθίνη».

Αυτό το τελευταίο μόριο, η ουρολιθίνη, ευθύνεται για το κίτρινο χρώμα που έχουν τα ούρα μας, προσθέτει.

Και για παθήσεις

Εκτός πάντως από το χρώμα των ούρων, η ανακάλυψη αυτή συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση ορισμένων ασθενειών.

Παραδείγματος χάριν, ο Dr. Hall και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι τα νεογέννητα και οι πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου δεν διαθέτουν ρεντουκτάση της χολερυθρίνης.

Η ανεπάρκειά της ενδέχεται να συμβάλλει στον ίκτερο των νεογέννητων βρεφών. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με την χολολιθίαση (πέτρες στη χολή).

«Τώρα που ανακαλύψαμε αυτό το ένζυμο, μπορούμε να διερευνήσουμε εάν τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τα επίπεδα χολερυθρίνης που κυκλοφορούν στο αίμα. Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε καλύτερα παθήσεις όπως ο ίκτερος. Στην πραγματικότητα, αυτή η ανακάλυψη αποτελεί τα θεμέλια για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση ήπατος-εντέρου», τόνισε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Xiaofang Jiang, από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

Φωτογραφία: iStock