Χοληστερίνη: Ρίξτε τη εναλλακτικά!

  • Iatropedia
Η μείωση της χοληστερίνης είναι στο χέρι σας. Μπορεί να ρίξετε τις τιμές, αν ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη,αν ασκήστε τακτικά και αν σταματήσετε το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Διατροφή

Τρώγοντας μια ανθυγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε λίπος θα προκαλέσει λιπαρών πλακών για τη δημιουργία στις αρτηρίες σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιπαρά τρόφιμα περιέχουν χοληστερόλη.

Υπάρχουν επίσης δύο τύποι λίπους: κορεσμένα και ακόρεστα. Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λίπη, επειδή θα αυξήσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα σας.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη περιλαμβάνουν:

λουκάνικα

λιπαρα κρεατα

βούτυρο

Ωστόσο, δεν είναι υγιές να κόψετε εντελώς όλους τους τύπους του λίπους από τη διατροφή σας. Είναι σημαντικό να αντικαταστήστε τα κορεσμένα λίπη με ακόρεστα λίπη, αφού αυτά έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά περιλαμβάνουν:

τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, τόνος)

αβοκάντο

ξηροί καρποί και σπόροι

ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο

Τρώγοντας μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά που περιέχει πολλές φυτικές ίνες και πολλά φρούτα και λαχανικά, έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και μπορεί να κρατήσουν το σώμα σας σε καλή κατάσταση. Προσπαθήστε να τρώτε πέντε μερίδες 80g φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.

Κάπνισμα

Μια χημική ουσία που βρίσκεται στα τσιγάρα που ονομάζεται ακρολεΐνη εμποδίζει την παραγωγηή της καλής χοληστερίνης

Άσκηση

Η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα της «καλής χοληστερίνης» (HDL) στο σώμα σας.

Επίσης θα σας βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σας. Μηξεχνάτε ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει το ποσό των «κακή χοληστερόλη» (LDL) στο αίμα σας.

Κάνοντας 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας.

Το περπάτημα, το κολύμπι και η ποδηλασία είναι όλα καλά παραδείγματα αυτού του είδους της άσκησης.

πηγή:http://www.nhs.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές ''ρίχνουν'' τη χοληστερίνη;