Χιλιάδες ασθενείς κινδυνεύουν από έμφραγμα λόγω της πανδημίας, προειδοποιούν οι καρδιολόγοι

  • Ρούλα Τσουλέα
έμφραγμα
Καθυστέρησαν σημαντικά να αρχίσουν θεραπεία για υπέρταση ή/και υψηλή χοληστερόλη, δείχνει νέα έρευνα.

Στη διάρκεια της πανδημίας, χιλιάδες ασθενείς καθυστέρησαν να αρχίσουν θεραπεία για την πίεση και την χοληστερόλη τους, και τώρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, προειδοποιούν οι βρετανοί καρδιολόγοι.

Σε μελέτη που διεξήγαγε το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) διαπίστωσε ότι οι συνταγές για αντιυπερτασικά και αντιλιπιδαιμικά φάρμακα ήταν απρόσμενα μειωμένες  κατά τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περισσότεροι από 490.000 ασθενείς δεν άρχισαν θεραπεία για υπέρταση. Και 316.000 δεν άρχισαν θεραπεία για να μειώσουν την χοληστερόλη τους.

Οι καθυστερήσεις αυτές, εκτιμούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρκετές χιλιάδες καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η πανδημία διατάραξε παγκοσμίως τις υπηρεσίες Υγείας. Πολλές διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι μειώθηκε σημαντικά η διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία πολλών χρονίων παθήσεων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι καρδιαγγειακές.

Οι καθυστερήσεις αυτές είχαν σοβαρές συνέπειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αγγλία, το 2021 ήταν μειωμένος κατά 2 εκατομμύρια ο αριθμός των ασθενών με ρυθμισμένη υπέρταση, έναντι του αντίστοιχου αριθμού προ πανδημίας. Ωστόσο η υπέρταση είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Η νέα μελέτη

Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι ερευνητές του BHF ανέλυσαν 1,32 δισεκατομμύριο συνταγές για καρδιαγγειακά φάρμακα. Οι συνταγές είχαν εκδοθεί μεταξύ Απριλίου 2018 και Ιουλίου 2021 σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία.

Όπως διαπίστωσαν, από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Ιούλιο 2021 άρχισαν θεραπεία για υπέρταση 491.306 ασθενείς λιγότεροι από το αναμενόμενο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, αν οι ασθενείς αυτοί παραμένουν χωρίς θεραπεία, 13.662 από αυτούς κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά επεισόδια. Οι 2.281 κινδυνεύουν να εκδηλώσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου και οι 3.474 εγκεφαλικό.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τους πρώτους έξι μήνες του 2021 λάμβαναν φάρμακα για τη χοληστερόλη 16.744 ασθενείς λιγότεροι κάθε μήνα, σε σύγκριση με το 2019.

Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις αυτές δεν έχουν εξαλειφθεί μετά την άρση των περιορισμών που επέβαλλε η πανδημία. «Παρά τις προσπάθειές μας, ακόμα δεν έχουμε αρχίσει να διαγιγνώσκουμε τους καρδιαγγειακούς ασθενείς με τον προπανδημικό ρυθμό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Reecha Sofat, καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Η Dr. Sofat τόνισε ότι η καθυστέρηση δεν ήταν παροδικό φαινόμενο. Και υπογράμμισε ότι θα χρειασθεί χρόνος για να αναπληρωθεί.

«Γίνονται ήδη σημαντικά βήματα για να αναγνωρισθούν οι ασθενείς οι οποίοι έμειναν με αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη», είπε. «Πρέπει να ενταθούν, όμως, οι προσπάθειές μας, ώστε να προστατευθούν από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Ειδάλλως θα υπάρξει έξαρση που θα πιέσει ακόμα περισσότερο τα ήδη ταλαιπωρημένα συστήματα Υγείας».

Φωτογραφία: iStock