Χαμός στο Twitter με εικόνα που δείχνει αν έχετε αστιγματισμό – Δείτε κι εσείς!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αστιγματισμός
Όταν ο χρήστης του Twitter με την ονομασία @UnusualFacts6 δημοσίευσε την παρακάτω εικόνα, σίγουρα δεν περίμενε τον χαμό που θα επακολουθούσε.

Αλλά αυτή η οπτική απεικόνιση του “πώς είναι να βλέπει κάποιος που έχει αστιγματισμό” έκανε πολλούς να νομίζουν ότι μπορεί να έχουν αυτή την ασθένεια των ματιών.

αστιγματισμός

Η ανάρτηση του χρήστη @UnusualFacts6 έλεγε ότι η αριστερή εικόνα απεικονίζει το πώς βλέπει κάποιος που έχει αστιγματισμό και η δεξιά το πώς βλέπει κάποιος με κανονική όραση

Ο οφθαλμός έχει γενικά μια σφαιρική μορφή, αλλά αν κάποιος έχει αστιγματισμό, τότε έχει σχήμα περισσότερο σαν “μπάλα ράγκμπι”. Ως εκ τούτου, το φως συγκεντρώνεται σε περισσότερες από μία θέσεις στον φακό του ματιού. Ο αστιγματισμός μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, καταπόνηση των ματιών και ακόμη και πονοκεφάλους και συνήθως συνοδεύεται από μυωπία, ή πρεσβυωπία.

Διαβάστε επίσης: Πώς είναι να ζει κανείς με διάφορα προβλήματα όρασης [Εικόνες – παραδείγματα]

Ο αστιγματισμός είναι κάτι σύνηθες και έχει μια απλή αντιμετώπιση με γυαλιά, ή φακούς επαφής, αρκεί να το εντοπίσετε νωρίς. Αλλά τι γίνεται εάν δεν ξέρετε καν ότι έχετε αστιγματισμό;

αστιγματισμός

Αχ αυτό το διαδίκτυο…

Αυτή είναι μια από εκείνες τις… υπέροχες στιγμές του διαδικτύου, όπου μια εικόνα γίνεται “viral” και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων.

Στα σχόλια κάτω από την φωτογραφία, πολλοί έσπευσαν να επικρίνουν την ανάρτηση και να διευκρινίσουν ΣΩΣΤΑ, ότι η αριστερή εικόνα δεν είναι ακριβής και απλώς αντιπροσωπεύει ένα φωτογραφικό φαινόμενο διάθλασης του φωτός. Φυσικά, αυτό είναι αληθές, αλλά ΤΥΧΑΙΝΕΙ να αποτελεί και μια καλή προσέγγιση του πώς κάποιος που έχει αστιγματισμό, βλέπει τα φανάρια και τα φώτα των αυτοκινήτων τη νύχτα.

Διαβάστε επίσης: Αστιγματισμός – Τεστ: Άμεσο αποτέλεσμα από την οθόνη του υπολογιστή σας

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα φυσικά…

Σύμφωνα με τον δρ. Samuel D. Pierce, αυτές οι εικόνες δεν αποτελούν καλή αντιπροσώπευση του αστιγματισμού. Και ως πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Οπτομετρών και κάποιος που έχει και ο ίδιος αστιγματισμό, κάτι παραπάνω ξέρει.

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο ο αστιγματισμός επηρεάζει την όραση κάποιου […] Ναι, είναι πιθανό κάποιος να βλέπει κάτι θολό που να ‘εκπέμπεται’ από ένα αντικείμενο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε η εικόνα αυτή, μοιάζει περισσότερο με απλή διάθλαση φωτός», ανέφερε στο BuzzFeed News.

«Ο αστιγματισμός δεν είναι πηγή λάμψης, είναι μια πηγή θολώματος», πρόσθεσε.

Πηγή: https://www.zmescience.com, https://www.buzzfeednews.com