Candida Auris: Τα συμπτώματα μόλυνσης από τον επικίνδυνο μύκητα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Candida auris
Περίπου το 30-60% των ασθενών που μολύνθηκαν με C. auris έχουν πεθάνει.

Ο Candida auris (C. auris) είναι ένας επικίνδυνος μύκητας που εξαπλώνεται μέσα σε νοσοκομειακούς χώρους “με ανησυχητικό ρυθμό”, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνος μύκητας εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό στα αμερικανικά νοσοκομεία

Ο C. auris είναι συχνά ανθεκτικός σε πολλά αντιμυκητιακά φάρμακα και μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, αλλά δεν αποτελεί απειλή για υγιή άτομα. Αλλά τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, μένουν σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας (π.χ. γηροκομεία) ή είναι συνδεδεμένα με κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες ή σωλήνες τροφοδοσίας διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από C. auris.

“Δεν έχουμε προς το παρόν στοιχεία ότι εμφανίζεται στην κοινότητα και επηρεάζει υγιείς ανθρώπους”, δήλωσε ο δρ. Richard R. Watkins, λοιμωξιολόγος και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Βορειοανατολικού Οχάιο.

Αν και ο κίνδυνος εξάπλωσης στην κοινότητα παραμένει χαμηλός, ο C. auris είναι ένας θανατηφόρος μύκητας για ασθενείς που έχουν μεγάλη ή συχνή παραμονή σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Περίπου το 30-60% των ασθενών που μολύνθηκαν με C. auris έχουν πεθάνει, σύμφωνα με περιορισμένα δεδομένα από το CDC.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας μόλυνσης από Candida Auris; Γιατί είναι δύσκολο να διαγνωστεί;

Ο πυρετός και τα ρίγη που δεν μπορούν να ανακουφιστούν με αντιβιοτικά είναι τα κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με τον C. auris. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ασθενείς που παθαίνουν αυτήν την λοίμωξη είναι ήδη πολύ άρρωστοι, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια από τα συμπτώματά τους προκαλούνται στην πραγματικότητα από τον μύκητα.

“Δεν μπορείς πραγματικά να διαγνώσεις τον Candida auris μόνο με τα συμπτώματα. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημάδι ή σύμπτωμα ώστε ένας γιατρός να εξάγει το συμπέρασμα ότι οφείλεται σίγουρα στον Candida auris”, είπε ο δρ. Watkins.

Οι λοιμώξεις από C. auris συνήθως διαγιγνώσκονται με μια εξέταση καλλιέργειας αίματος, η οποία επιτρέπει στους γιατρούς να προσδιορίσουν εάν ορισμένα βακτήρια ή μύκητες υπάρχουν στο αίμα. Αλλά ο C. auris είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί από άλλους τύπους Candida.

«Αρχικά, όταν ο Candida auris μπήκε στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής, ήταν δύσκολο να διαγνωστεί, επειδή δεν ήταν μέρος των εξετάσεων. Τώρα πολλά από τα εργαστήρια έχουν διαθέσιμες διαγνωστικές εξετάσεις για να είναι σε θέση να προσδιορίσουν συγκεκριμένα εάν μια λοίμωξη στην κυκλοφορία του αίματος οφείλεται στον μύκητα Candida auris”, δήλωσε η δρ. Jeniel Nett, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και ιατρικής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.

Αυτά τα τεστ δεν είναι τέλεια και μπορεί να χάσουν περιπτώσεις C. auris, επισήμανε η δρ. Nett. Τα αποτελέσματα μπορεί επίσης να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να παραδοθούν από το εργαστήριο στον γιατρό.

Ακόμα κι αν ο C. auris αναγνωριστεί σωστά, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Η δρ. Nett είπε ότι παρατηρείται σχεδόν 90% αντίσταση του μύκητα στην φλουκοναζόλη, ένα από τα πιο κοινά αντιμυκητιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Άλλα φάρμακα είναι διαθέσιμα, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς να θεραπεύουν καλύτερα αυτήν την λοίμωξη, καθώς ο C. auris φαίνεται να γίνεται ταχέως πιο ανθεκτικός στις υπάρχουσες αντιμυκητιακές θεραπείες.

“Τα λίγα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έχουν υψηλότερες τοξικότητες και παρενέργειες από το είδος των τακτικών θεραπειών και δυστυχώς, αν και σπάνια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κανένα φάρμακο δεν λειτουργεί, είπε ο δρ. Watkins.

Candida auris

Πώς μπορείτε να αποφύγετε μια μόλυνση από τον μύκητα Candida Auris

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μαθαίνουν ακριβώς πώς μεταδίδεται ο C. auris, αλλά φαίνεται να μεταδίδεται από την επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή ένα μολυσμένο αντικείμενο.

“Ο Candida auris ζει στο περιβάλλον. Μπορεί να ζήσει στο δέρμα των ανθρώπων και αν έχετε μια συσκευή που μένει για λίγο στο δέρμα σας (π.χ. καθετήρας), μπορεί να αποικιστεί και στη συνέχεια να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, είπε ο Watkins.

Ο C. auris μπορεί να παραμείνει στο δέρμα ενός ασθενούς χωρίς να προκαλέσει λοιμώξεις. Η σωστή υγιεινή των χεριών είναι ο κύριος τρόπος μείωσης της εξάπλωσης, αλλά πολλές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις για άτομα υψηλότερου κινδύνου. Γιατροί και φροντιστές μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικά γάντια και ρόμπες γι’ αυτούς τους ασθενείς ή ακόμη και να τοποθετούν τους μολυσμένους ασθενείς σε διαφορετικό δωμάτιο.

Προς το παρόν, οι ειδικοί λένε ότι οι υγιείς άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν πολύ για μια τέτοια μόλυνση.

Εντούτοις χρειάζεται να αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες για τον C. auris και οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν υγιείς, ώστε να μην αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης.

“Παροτρύνω τους πάντες να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις ενάντια στην COVID-19, να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο, διότι δεν θέλετε να εισαχθείτε σε νοσοκομείο. Γενικά, επηρεάζει άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, αλλά εάν είστε στο νοσοκομείο και έχετε κάποια ενδοφλέβια χορήγηση, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από Candida», προειδοποίησε ο δρ. Watkins.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κολπίτιδα από μύκητα Candida: Τι προκαλεί τις μολύνσεις ζύμης και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές

Σπάνια μυκητίαση που μεταδίδεται από γάτες εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη

Cordyceps: Οι δολοφονικοί μύκητες του «The Last of Us» είναι πραγματικοί και έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία!

φωτό: iStock