Άυλη συνταγογράφηση: Ενεργοποιήστε την σε 12 βήματα για τον έλεγχο των αντιβιοτικών

  • Iatropedia newsroom
συνταγή
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, με νομοθετική πρωτοβουλία, τα αντιβιοτικά χορηγούνται πλέον από τα φαρμακεία μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.

Στην απόφαση αυτή οδήγησε η κατάχρηση των αντιβιοτικών, που στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε αύξηση του τραγικού φαινομένου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Εάν ακόμα δεν έχετε ενεργοποιήσει την άυλη συνταγράφηση, μπορείτε να το κάνετε τώρα, καθώς χειρόγραφη συνταγή για τη χορήγηση αντιβιοτικών χορηγείται από τους γιατρούς σε ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τι είναι η Άυλη Συνταγογράφηση

Πλέον, λαμβάνετε τα στοιχεία της φαρμακευτικής αγωγής σας ή και τα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων, στο κινητό σας με γραπτό μήνυμα (SMS) ή μέσω του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail). Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε ενημερώσεις μέσω SMS ή email για τα ιατρικά σας ραντεβού. Με τη χρήση της άυλης συνταγογράφησης αποφεύγονται τόσο οι περιττές μετακινήσεις όσο και οι περιττές εκτυπώσεις.

Η άυλη συνταγογράφηση είναι επιτέλους εδώ φέρνοντας το ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών. Πρόκειται για μια εξαιρετικά χρήσιμη πρωτοβουλία που μειώνει σημαντικά τη γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία και τους χρόνους αναμονής των ασθενών – ιδιαίτερα εκείνων με χρόνιες παθήσεις και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για όσους πολίτες διαθέτουν περιορισμένο χρόνο ενώ από χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες απαλλάσσονται και οι ίδιοι οι ιατροί οι οποίοι δύνανται πια να εστιάσουν στα περιστατικά εκείνα που χρήζουν της άμεσης φροντίδας τους.

Η εγγραφή στην υπηρεσία είναι προαιρετική, ωστόσο οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, επί σειρά ετών υποστηρίζουν το εν λόγω εγχείρημα, έχοντας διαχρονικά την πεποίθηση πως πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας.

Τι χρειάζομαι για να ενεργοποιήσω την άυλη συνταγογράφη

Για την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, θα χρειαστείτε:

  • Τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής σας στο TaxisNet ή κωδικούς Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ), προκειμένου να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας
  • Τον αριθμό ΑΜΚΑ σας
  • Τον ΑΜΚΑ των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας κάτω των 18 ετών
  • Το κινητό σας τηλέφωνο ή/ και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail), όπου θα σας αποσταλούν οι κωδικοί επιβεβαίωσης της εγγραφής σας.

 Πώς ενεργοποιώ την άυλη συνταγογράφηση – Βήματα

  1. Εισέρχεστε στη διαδικτυακή πύλη www.gov.gr
  2. Επιλέγετε την Κατηγορία Υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια»
  3. Επιλέγετε «Φάκελος υγείας»
  4. Επιλέγετε «Άυλη Συνταγογράφηση»
  5. Επιλέγετε «Είσοδος στην Υπηρεσία»
  6. Οδηγήστε στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας https://ehealth.gov.gr/p-rv/p
  7. Συνδέεστε στο Σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή μέσω του Ατομικού
  8. Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ)
  9. Επιλέγετε «Άυλη Συνταγογράφηση»
  10. Δηλώνετε ότι επιθυμείτε άυλη συνταγογράφηση
  11. Συμπληρώνετε το email ή και το κινητό σας
  12. Επιβεβαιώνετε τα στοιχεία σας μέσω του τετραψήφιου κωδικού που θα λάβετε με SMS ή email αντιστοίχως.

Πώς εκτελώ μια ηλεκτρονική συνταγή

Για να εκτελεσθεί η ηλεκτρονική σας συνταγή θα πρέπει να δώσετε στο φαρμακείο ή στο διαγνωστικό κέντρο   τον κωδικό της συνταγής που έχετε λάβει μέσω SMS/email.

Τη στιγμή που θα εκτελεστεί η συνταγή ή το παραπεμπτικό σας, λαμβάνετε επιβεβαιωτικό SMS/email.

Τι γίνεται εάν έχω χάσει το SMS ή το email με το barcode της ηλεκτρονικής μου συνταγής

Σε περίπτωση που έχετε χάσει το SMS ή το e-mail με το barcode, ο φαρμακοποιός ή ο ιατρός του διαγνωστικού ιατρείου μπορεί να ανακτήσει τη συνταγή σας με βάση τον ΑΜΚΑ σας.  Ωστόσο, προκειμένου να την εκτελέσει, θα χρειαστεί να του γνωστοποιήσετε έναν κωδικό επιβεβαίωσης που θα λάβετε στο κινητό σας.

Αντιβιοτικά μόνο με Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, με νομοθετική πρωτοβουλία, τα αντιβιοτικά χορηγούνται πλέον από τα φαρμακεία μόνο με ηλεκτρονική συνταγή – όπως συμβαίνει ήδη σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Στην απόφαση αυτή οδήγησε η κατάχρηση των αντιβιοτικών τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, γεγονός που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα υγειονομικά ζητήματα του πλανήτη. Χιλιάδες θάνατοι σε ετήσια βάση ανά τον κόσμο, οφείλονται στην ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων τα οποία με τη σειρά τους προκύπτουν μέσω της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών.

Εξαιρέσεις στον τρόπο συνταγογράφησης των αντιβιοτικών, θα επιτρέπονται μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στις περιπτώσεις αυτές θα απαιτείται πλήρης αιτιολόγηση της ανάγκης συνταγογράφησης του αντιβιοτικού και θα χορηγείται χειρόγραφη συνταγή ιατρού με τα πλήρη στοιχεία.

Πηγή: SOS giatroi