Έκζεμα: Ο ρόλος της υγρασίας μέσα στο σπίτι

  • Iatropedia newsroom
ατοπική δερματίτιδα
Οι υγραντήρες μπορεί να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην πρόληψη των εξάρσεων του εκζέματος, λένε οι ειδικοί.

Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα, την πιο κοινή μορφή εκζέματος, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ξηρότητα του δέρματος, τον ερεθισμό και τον κνησμό με στοχευμένα φάρμακα.

Υπάρχουν όμως και μη ιατρικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν: είναι οι υγραντήρες, συσκευές που απελευθερώνουν υδρατμούς στην ατμόσφαιρα.

«Σίγουρα ένα πραγματικά ξηρό περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο για το έκζεμα», λέει η Dr. Jenny Murase, δερματολόγος στο Ιατρικό Ίδρυμα Palo Alto της Καλιφόρνια.

Ο ξηρός αέρας, όπως εξηγεί, αποστραγγίζει τη φυσική υγρασία του δέρματος, κάτι που προκαλεί πρόβλημα στα άτομα με ατοπική δερματίτιδα, επειδή το δέρμα τους -ούτως ή άλλως- δεν συγκρατεί καλά την υγρασία.

«Σίγουρα οι υγραντήρες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή», τονίζει η Δρ Murase, αλλά μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Korean Journal of Dermatology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υγραντήρες «επηρεάζουν θετικά την ενυδάτωση του δέρματος και τη λειτουργία του δερματικού φραγμού».

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology υποστήριξε ότι ένας υγραντήρας στο σπίτι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην πρόληψη των εξάρσεων του εκζέματος.

Τα οφέλη ενός υγραντήρα μπορεί να διαφέρουν

Η National Eczema Society συνιστά στους χώρους διαβίωσης και εργασίας η υγρασία να διατηρείται στους 30 έως 60%.

Με ένα υγρόμετρο μπορείτε να παρακολουθείτε το ποσοστό υγρασίας στο χώρο.

Αξίζει να διευκρινιστεί, ωστόσο, πως η υπερβολική υγρασία μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα.

Η National Eczema Association προειδοποιεί: η υψηλή υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εφίδρωση, η οποία μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα. Επιπλέον, η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει μούχλα στον χώρο.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τα επίπεδα υγρασίας, επομένως οι υγραντήρες μπορεί να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μέρη όπου πέφτουν πολύ οι θερμοκρασίες.

Οι υγραντήρες μπορεί να είναι χρήσιμοι και το καλοκαίρι για να εξουδετερώσουν την ξηρότητα του αέρα από τη χρήση του κλιματισμού.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τους υγραντήρες καθαρούς

Όπως σημειώνει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), τα βακτήρια και η μούχλα μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν στα δοχεία νερού ενός υγραντήρα, επομένως ο σωστός

καθαρισμός είναι απαραίτητος.

Καθαρίστε σε καθημερινή βάση το δοχείο του νερού του υγραντήρα σας.

Αδειάστε τον και σκουπίστε όλες τις επιφάνειες του, πριν από το νέο γέμισμα με νερό. Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν καθαρισμού ή απολύμανσης και στη συνέχεια ξεπνύνετε το σχολαστικά, για να αφαιρέσετε τυχόν παραμένουσες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν τους πνεύμονές σας εάν τις εισπνεύσετε.

Μελέτες αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία του σχολαστικού ξεπλύματος του υγραντήρα μετά τον καθαρισμό του.

Εάν έχετε ατοπική δερματίτιδα, μη διστάσετε να τεστάρετε έναν υγραντήρα πριν τον χρησιμοποιήσετε, φροντίζοντας βέβαια πάντα να τον διατηρείτε καθαρό.