Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σχετίζεται με γλαύκωμα, καρκίνο του πνεύμονα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέες μελέτες συσχετίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με το γλαύκωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα και την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των πνευμόνων στα παιδιά.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη πολύ περισσότερων δεινών απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Δύο νέες μελέτες την συσχετίζουν με το γλαύκωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και με την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των πνευμόνων στα παιδιά που μπορεί να έχει ως συνέπεια αυξημένες πιθανότητες αναπνευστικών προβλημάτων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ολέθρια για την υγεία, καθώς σχετίζεται με την πρόκληση πολλών ασθενειών. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται:

  • Πνευμονοπάθειες
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Η νόσος Αλτσχάιμερ
  • Η νόσος Πάρκινσον
  • Τα εγκεφαλικά επεισόδια

Από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρά (μm) είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Το γλαύκωμα

Η πρώτη από τις νέες μελέτες συσχέτισε τα PM2,5 με αυξημένο κίνδυνο για γλαύκωμα.

Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL), εξέτασαν τις οφθαλμολογικές εξετάσεις 111.370 εθελοντών και τις συνέκριναν με την ατμοσφαιρική ρύπανση στον τόπο κατοικίας τους. Οι 2.040 από αυτούς (ή ποσοστό 1,8% των εθελοντών) έπασχαν από γλαύκωμα.

Όσοι εθελοντές ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλαύκωμα. Όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα των PM2,5, τόσο το χειρότερο.

Το γλαύκωμα αναπτύσσεται όταν αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση) και προκαλούνται βλάβες στο οπτικό νεύρο. Η νόσος οδηγεί στην τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Investigative Ophthalmology & Visual Science.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Paul Foster, καθηγητής Επιδημιολογίας στο UCL. «Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ακόμα ότι η συσχέτιση που βρήκαμε είναι αιτιολογική, συνεχίζουμε την έρευνά μας για να εντοπίσουμε τους μηχανισμούς πίσω από αυτήν».

Επιπτώσεις στους πνεύμονες

Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε από συνασπισμό 15 βρετανικών ιατρικών και περιβαλλοντικών οργανισμών, που εξέτασαν την ατμοσφαιρική ρύπανση σε 13 πόλεις της Βρετανίας και της Πολωνίας. Μεταξύ των οργανισμών αυτών συμπεριλαμβάνονται το Βρετανικό Ίδρυμα Πνευμόνων (BLF) και το Asthma UK.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα 13 προβλημάτων υγείας σε συνάρτηση με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Όπως διαπίστωσαν, η ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για:

  • Ανακοπή καρδιάς
  • Καρδιοπάθεια
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Καρκίνο του πνεύμονα
  • Βρογχίτιδα
  • Μειωμένη πνευμονική λειτουργία στα παιδιά

Στην πραγματικότητα, η διαβίωση σε απόσταση 50 μέτρων από μεγάλους δρόμους συσχετίσθηκε:

  • Με αύξηση κατά 10% του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα
  • Με μείωση έως και 14% της πνευμονικής ανάπτυξης στα παιδιά

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν η ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν κατά 20% στα αστικά κέντρα, θα μειώνονταν έως και 7,6% τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα. Θα καταγράφονταν επίσης χιλιάδες λιγότερα κρούσματα άσθματος στα παιδιά.

«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που υπολογίζει ταυτοχρόνως τις επιπτώσεις της ρύπανσης σε μεγάλο αριθμό παθήσεων και σε πολλές πόλεις», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Heather Walton, λέκτορας Περιβαλλοντικής Υγείας στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Επιπλέον, δεν επικεντρώνεται στη θνησιμότητα, το προσδόκιμο ζωής ή τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, αλλά σε καταστάσεις που επηρεάζουν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, όπως η οξεία βρογχίτιδα στα παιδιά».

Από την πλευρά του, ο Dr Rob Hughes, από τον οργανισμό Clean Air Fund, είπε: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση αρρωσταίνει εμάς και τα παιδιά μας, αλλά συχνά είναι αόρατη. Η έρευνά μας την καθιστά ορατή και δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αποτελέσει η καταπολέμησή της απόλυτη προτεραιότητα όλων των πολιτικών».