»Αθώα» ελιά ή μελάνωμα: Τα σημάδια SOS

  • Iatropedia
Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα μελανώματος τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής. Υπολογίζεται ότι 37.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από μελάνωμα αφού ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί ένα από τα δέκα είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Με αφορμή την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (5 έως 9 Μαΐου) ενημερωθείτε για το μελάνωμα, την πρόληψη και τις δωρεάν εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε.

Τι είναι

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος προέρχεται από τα μελανοκύτταρα του δέρματος. Μπορεί να μην είναι επιθετικός τοπικά αλλά έχει την τάση να εξαπλώνεται γρήγορα μέσω των αιμοφόρων αγγείων και να δημιουργεί έτσι μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος.

Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί επισημαίνουν κατηγορηματικά ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του, σε αρχικό στάδιο, σώζει ζωές.

Οι κυριότερες αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του είναι ο ήλιος ιδιαίτερα όταν εκτιθέμεθα χωρίς προστασία τις ώρες που καίει πολύ δηλαδή (11.00-16.00)

Επίσης η κληρονοµικότητα καθώς αν έχουμε οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, πρέπει να εξεταζόμαστε πολύ πιο συχνά.

Ο µεγάλος αριθµός σπίλων στο σώμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες όσοι έχουμε πολλές ελιές, ειδικά σκουρόχρωμες, μεγάλες ή με ακανόνιστο σχήμα, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και να τις ελέγχουμε κάνοντας χαρτογράφηση.

Οι άνθρωποι που έχουν ανοιχτόχρωμα χρώμα επιδερμίδα που κοκκινίζει και «καίγεται» εύκολα, πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα.

5’αρκούν για να σώσουν τη ζωή μας! Μπορείς να το δεις. Μην το αγνοείς!

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 5 έως 9 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Στην ιστοσελίδα της ΕΔΑΕ www.myskincheck.gr δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να αξιολογεί το δικό του επίπεδο κινδύνου, καθώς προσφέρει οδηγίες για αυτοεξέταση και χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών), χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους δερματολόγους, πληροφορίες για το πότε είναι ύποπτη μία ελιά, τρόπους προφύλαξης από τον ήλιο, τρόπους σωστής αντιηλιακής προστασίας, αλήθειες και μύθους γύρω από το μελάνωμα.