Αρθροσκόπηση: λύση ακόμη και στις μικρές ορθοπεδικές παθήσεις

  • Iatropedia
Με αρθροσκόπηση αντιμετωπίζονται πλέον οι μισές ορθοπεδικές παθήσεις που αφορούν το γόνατο και τον ώμο, ενώ τα τελευταία χρόνια με την τεχνική αυτή, μπορούν να αντιμετωπισθούν προβλήματα ακόμη και σε μικρότερες αρθρώσεις, όπως του αγκώνα, του αστραγάλου, του καρπού, αλλά και των δαχτύλων.

Κάθε χρόνο παγκοσμίως, πραγματοποιούνται περισσότερες από 4.000.000 αρθροσκοπήσεις του γόνατος, και 1,4 εκατομμύρια του ώμου. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των αρθροσκοπήσεων, θα πρέπει να ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, γίνονται περίπου 1000 επεμβάσεις το χρόνο. Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν γόνατα και ώμους στην πλειοψηφία τους.

Σαν τεχνική είναι ελάχιστα επεμβατική με μικρές τομές στο δέρμα. Είναι ουσιαστικά μια τεχνική ενδοσκόπησης των αρθρώσεων, που διαρκεί περίπου 45 λεπτά, με μικρό μετεγχειρητικό πόνο, μικρό αριθμό επιπλοκών, μικρό χρόνο νοσηλείας και κατά συνέπεια χαμηλό κόστος και γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή στη φυσιολογική ζωή. Επεμβάσεις διόρθωσης παρόμοιων προβλημάτων (με μεγάλες τομές και διάνοιξη μιας άρθρωσης) που δεν γίνονται με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, διαρκούν περισσότερο και ο ασθενής μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως, κάνει πιο πολύ χρόνο.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Με αρθροσκόπηση για ρήξη χιαστού, ή μηνίσκου, ο ασθενείς θα νοσηλευτεί μια ημέρα και από την επόμενη κιόλας θα μπαίνει στο στάδιο αποθεραπείας, αργά αλλά σταθερά. Με άλλες επεμβατικές τεχνικές ο ασθενεής θα χρειαζόταν 30 ημέρες για το μηνίσκο και 6 μήνες για τον χιαστό.

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων παθήσεων του γόνατος (πχ μηνίσκος, χιαστοί, αρθρικός χόνδρος κ.α), ήταν για πολλά χρόνια το κυριότερο πεδίο ενασχόλησης των ορθοπεδικών χειρουργών, ενώ αποτελούσαν και το 85% του συνόλου των αρθροσκοπήσεων. Ο διευθυντής της Α΄ ορθοπεδικής κλινικής του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου, κ. Γ. Γκούβας, εξηγεί: «Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην τεχνολογία, επιτρέπουν πλέον την αρθροσκοπική αντιμετώπιση προβλημάτων με μικρές αρθρώσεις, όπως του αγκώνα, της πηχεοκαρπικής, του καρπού, του ισχίου, και της ποδοκνημικής. Ακόμη και οι μικρές αρθρώσεις των δαχτύλων, είναι πλέον περιοχές που ο αρθροσκοπικός ορθοπεδικός χειρουργός, μπορεί να επέμβει με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την δική του εκπαιδευτική κατάρτιση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κάκωση πρόσθιου χιαστού στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την κάκωση οπίσθιου χιαστού στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη ρίξη μηνίσκου στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την αρθρίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μήπως παθαίνετε κατάγματα;

στραμπούληξα τον αστράγαλό μου και πονάω, τι πρέπει να κάνω;

από τι κινδυνεύουν οι αδύνατες γυναίκες;

9 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οστεοπόρωση