Αρθροσκοπική αποκατάσταση για τη ρήξη τένοντα στον ώμο

  • Ρούλα Τσουλέα
ρήξη
Οι παθήσεις των τενόντων στον ώμο, όπως είναι η τενοντίτιδα και η ρήξη, ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους που βιώνουν έντονο πόνο και μεγάλη δυσκολία στην καθημερινότητά τους.

Ο Δρ. Ανδρέας Λεωνίδου, MSc,PhD, FRCS (Tr&Orth), Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, εξηγεί πώς η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης τενόντων μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα και να ανακουφίσει τους ασθενείς.

ρήξη

Ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ. Ανδρέας Λεωνίδου

Τι είναι η ρήξη τενόντων και τι την προκαλεί;

Οι τένοντες του στροφικού πετάλου, όπως αποκαλείται, βοηθούν στην καλή λειτουργία και στην ομαλή κίνηση του ώμου. Η ρήξη τένοντα ώμου είναι μια συχνή πάθηση στους ενήλικες, η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ασθενών, καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο και περιορισμό στην κίνηση του ώμου. Η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή πλήρης μπορεί να οφείλεται σε εκφυλισμό των τενόντων λόγω της παρόδου των ετών. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται επίσης σε κάποιον οξύ τραυματισμό, π.χ. στο πλαίσιο κάποιας αθλητικής δραστηριότητας ή ακόμα και ύστερα από μία πτώση-κάκωση.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ρήξη τενόντων;

Όταν η ρήξη είναι μερική, χρόνια και προκύπτει σε άτομα μεγάλης ηλικίας τότε η πρώτη επιλογή μπορεί να είναι η συντηρητική αγωγή. Ωστόσο, αν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, αν η ρήξη είναι οξεία και τραυματική και οι ασθενείς είναι νεότεροι, σε παραγωγική εργασία ή επαγγελματική άθληση, τότε η επιλογή είναι η χειρουργική αποκατάσταση, η οποία πλέον μπορεί να γίνει εύκολα, άμεσα και δίχως ταλαιπωρία για τον ασθενή, με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης.

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που δεν περιλαμβάνει μεγάλες τομές και πραγματοποιείται μέσα από τρεις μικρές οπές 4 χιλιοστών γύρω από τον ώμο. Μέσω μιας τέτοιας οπής, ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός εισάγει ένα ειδικό εργαλείο που έχει ενσωματωμένη μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο), χάρη στην οποία επιθεωρεί τη βλάβη του τένοντα. Στη συνέχεια, καθηλώνει τον τένοντα στην περιοχή από την οποία έχει αποκολληθεί με ειδικά ράμματα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του ώμου;

Ως ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης των τενόντων του στροφικού πετάλου δεν περιλαμβάνει μεγάλες τομές κι ως εκ τούτου:

  • Δεν τραυματίζονται υποκείμενοι ιστοί
  • Δεν υπάρχουν ράμματα
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο
  • Δεν απαιτεί νοσηλεία, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα
  • Η αποκατάσταση και επιστροφή στην καθημερινότητα και στην εργασία είναι γρηγορότερη

Μπορεί η επέμβαση να γίνει χωρίς γενική αναισθησία;

Στην Ελλάδα, παραδοσιακά η αρθροσκόπηση του ώμου γίνεται με γενική αναισθησία. Ωστόσο, η ομάδα μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών υποστηρίζει τη δυνατότητα αποκατάστασης της ρήξης τενόντων στον ώμο με Αρθροσκόπηση Χωρίς Γενική Αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής, εφόσον το επιλέξει, μπορεί να είναι ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, να παρακολουθεί το χειρουργείο του και να συνομιλεί με το χειρουργό!Πρόκειται για μια τεχνογνωσία που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό και την οποία έφερε στην Ελλάδα η ομάδα μας, αξιοποιώντας τις υπερσύγχρονες υποδομές και τον κορυφαίο βιοϊατρικό εξοπλισμό του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.