Άρχισε η κλιματική κατάρρευση, προειδοποιεί ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών

  • Ρούλα Τσουλέα
κλιματική κατάρρευση
Τι δήλωσε ο Α. Γκουτέρες μετά την είδηση πως το εφετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο στο βόρειο ημισφαίριο.

Όποιος πίστευε ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει, ζούσε σε μία πλάνη. Όχι μόνο είναι υπαρκτή, αλλά πλέον έχει περάσει στο επόμενο στάδιο: την κλιματική κατάρρευση.

«Η κλιματική κατάρρευση άρχισε», ήταν η ξεκάθαρη δήλωση που εξέδωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες. Η ανακοίνωσή του ήρθε ως αντίδραση στην είδηση πως το εφετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο όλων των εποχών για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

«Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις συνέπειες από την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε. «Το κλίμα μας καταρρέει πιο γρήγορα απ’ όσο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα να πλήττουν όλες τις γωνιές του πλανήτη».

Ο κ. Γκουτέρες τόνισε πως «ο πλανήτης μας μόλις πέρασε μία εποχή βρασμού». Όπως εξήγησε, «οι αυξανόμενες θερμοκρασίες απαιτούν αυξανόμενες δράσεις».

Μόνο που οι δράσεις αυτές πρέπει να ληφθούν άμεσα για να αναχαιτιστεί η κλιματική κατάρρευση: «Οι ηγέτες πρέπει τώρα να κάνουν τα πάντα για να βρουν λύσεις για το κλίμα. Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε το κλιματικό χάος – αλλά δεν έχουμε ούτε μία στιγμή για χάσιμο», προειδοποίησε.

Φωτογραφία: iStock