Αποκαλυπτική έρευνα για τον κορωνοϊό: Σε μερικούς ασθενείς η COVID περνάει μόνο φαινομενικά!

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έδειξαν οι αυτοψίες ασθενών που πέθαναν παρότι είχαν για πάνω από 9 μήνες αρνητικά αποτελέσματα στους μοριακούς ελέγχους

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν τελειώνει υποχρεωτικά με την ανάρρωση από την οξεία φάση της. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται για μήνες, κοστίζοντας τελικά τη ζωή τους, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας ανάλυσης.

Μάλιστα στους ασθενείς αυτούς ο μοριακός έλεγχος για τη νόσο με PCR έχει επίμονα αρνητικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς αυτοί φαίνεται να έχουν απαλλαγεί από τον κορωνοϊό και την COVID, αλλά τελικά πεθαίνουν εξαιτίας τους!

Το τι ακριβώς συμβαίνει προσπάθησε να βρει η νέα ανάλυση, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Pathology. Η ανάλυση βασίζεται στις αυτοψίες που έγιναν σε 27 ασθενείς οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, παρότι φαινομενικά είχαν ξεπεράσει την COVID.

Οι ασθενείς κατέληξαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τεργέστης, στην Ιταλία. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 76 έτη. Το 56% ήσαν γυναίκες.

Όλοι είχαν νοσήσει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τις πρώτες 5 έως 83 ημέρες από την λοίμωξη (μέσος όρος: 28 ημέρες) ήταν θετικοί στο PCR. Ύστερα, ήταν όλοι αρνητικοί. Ωστόσο 11 έως και 300 ημέρες μετά το τελευταίο αρνητικό τεστ, έχασαν τη ζωή τους από COVID.

Οι ένδεκα από αυτούς πέθαναν 110 έως 300 ημέρες αργότερα. Τρεις από αυτούς έκαναν τουλάχιστον 10 μοριακούς ελέγχους μέχρι να πεθάνουν, αλλά ήταν αρνητικοί.

Παρά τα αρνητικά τεστ, όμως, όλοι τους είτε παρουσίασαν εξέλιξη της πνευμονοπάθειας για την οποία αρχικά είχαν νοσηλευθεί, είτε χρειάσθηκαν νοσηλεία για άλλες αιτίες και τελικά πέθαναν.

Τα ευρήματα

Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (στο 81%) η μοναδική ή η κύρια αιτία θανάτου ήταν η πνευμονία. Στην πραγματικότητα, οι αυτοψίες αποκάλυψαν διάχυτη ή εστιακή διάμεση πνευμονία στους 23 από τους 27 νεκρούς. Σε 13 περιπτώσεις (στο 47%) υπήρχε και εκτεταμένη ίνωση (ουλώδης ιστός).

Παρά, εξ άλλου, την εμφανή ύφεση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, η παθολογία των πνευμόνων ήταν παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στην οξεία φάση της. Με άλλα λόγια, ο κορωνοϊός δεν υπήρχε μεν στα αναπνευστικά δείγματά τους, αλλά οι άνθρωποι αυτοί είχαν πνευμονικές αλλοιώσεις σαν να έπασχαν από οξεία COVID!

Το 67% από αυτούς, λ.χ., είχαν θρομβώσεις σε μικρά και μεγάλα αγγεία (μικροαγγειακή και μακροαγγειακή θρόμβωση). Πολλοί άλλοι είχαν παθολογίες όπως:

  • Φλεγμονή των αγγείων (αγγειΐτιδα)
  • Πλακώδη μεταπλασία του αναπνευστικού επιθηλίου
  • Κυτταρολογικές ανωμαλίες
  • Δυσμορφικά χαρακτηριστικά στον βρογχικό χόνδρο κ.λπ.

Όπως είχε δείξει και το PCR, ο κορωνοϊός δεν ήταν ανιχνεύσιμος στο αναπνευστικό επιθήλιο αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο στο 70% των περιπτώσεων, εξειδικευμένες αναλύσεις εντόπισαν ίχνη του μέσα σε διάφορα είδη κυττάρων των πνευμόνων τους, όπως:

  • Στα χονδροκύτταρα του βρογχικού χόνδρου
  • Στα επιθηλιακά κύτταρα των περιβρογχικών αδένων
  • Στα αγγειακά περικύτταρα

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να επιμένει για πολύ περισσότερο απ’ ό,τι δείχνει ο μοριακός έλεγχος. Με τη διαφορά ότι συνεχίζεται βαθιά μέσα σε συγκεκριμένα κύτταρα των πνευμόνων, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν εάν τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να εξηγούν κάποια από τα συμπτώματα της εμμένουσας (ή Long) COVID.

Φωτογραφία: iStock