Από τι κινδυνεύετε όταν »πέφτει» η πίεση;

  • Iatropedia
''Ύπουλος'' εχθρός της καλής υγείας είναι η χαμηλή πίεση. Οι ''ένοχες αιτίες'' πολλές αλλά και η θεραπεία της. Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση της ώστε οι ασθενείς να μην υποφέρουν.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Υπόταση είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση και ορίζεται όταν η συστολική πίεση (μεγάλη πίεση) πέσει κάτω από 90 mm Hg ή/και η διαστολική (μικρή πίεση) πέσει κάτω από 60 mm Hg. Τα συμπτώματα της υπότασης περιλαμβάνουν αίσθημα ζάλης, δέρμα ωχρό και κρύο, ιδρώτα, θολή όραση, ναυτία, εξάντληση και λιποθυμία.

Η υπόταση είναι επικίνδυνη όταν συμβεί απότομα και όταν προκαλεί συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλή πίεση για χρόνια χωρίς να έχουν συμπτώματα, οπότε δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Όμως μία χαμηλή πίεση που για ορισμένους είναι φυσιολογική μπορεί σε άλλους να προκαλέσει συμπτώματα. Για παράδειγμα, μια ξαφνική πτώση της πίεσης κατά 20 mm Hg (δηλαδή από 110 η μεγάλη πίεση να πέσει στο 90) μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η υπόταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Πολλοί καθημερινοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την πίεση και να προκαλέσουν υπόταση.

Εκτός των καθημερινών παραγόντων, ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση όπως τα φάρμακα για την υπέρταση, για τον προστάτη και ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Στην εγκυμοσύνη και ιδίως τις πρώτες 24 εβδομάδες η πίεση πέφτει και επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τον τοκετό.

Η αφυδάτωση η οποία μπορεί να προκληθεί από έντονη εφίδρωση ή από απώλεια υγρών από το γαστρεντερικό σωλήνα (εμετοί, διάρροιες) μπορεί να προκαλέσει υπόταση. Η αναιμία εκτός από την ωχρότητα, την αδυναμία και την εξάντληση που τη χαρακτηρίζουν συχνά συνοδεύεται και από χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Σε ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο, δηλαδή όταν το σάκχαρο του αίματος μειωθεί κάτω του φυσιολογικού, θα πέσει ταυτόχρονα και η πίεση.

Μεταξύ των καρδιακών προβλημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή πίεση είναι μια ασυνήθιστα χαμηλή καρδιακή συχνότητα (βραδυκαρδία), προβλήματα με τις βαλβίδες της καρδιάς, η καρδιακή προσβολή και η καρδιακή ανεπάρκεια. Από τα ενδοκρινικά νοσήματα ο υποθυρεοειδισμός, οι διαταραχές των παραθυρεοειδών αδένων και η ανεπάρκεια των επινεφριδίων μπορεί να προκαλέσουν υπόταση.

Τέλος, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν υπόταση και μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, όπως η έντονη αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία), η σοβαρή λοίμωξη (σηψαιμία) και η μεγάλη απώλεια αίματος.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξέρετε να μετράτε σωστά την πίεση σας;

Ρίξτε την πίεση με φυσικό τρόπο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν