Απλή εξέταση αίματος προβλέπει το έμφραγμα έξι μήνες πριν συμβεί

  • Ρούλα Τσουλέα
έμφραγμα
Επιστήμονες από τη Σουηδία ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα δεκάδων μορίων αυξάνονται τους μήνες που προηγούνται.

Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει εάν κάποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να πάθει έμφραγμα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν εντόπισαν δεκάδες ουσίες στο αίμα, οι οποίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρώτου εμφράγματος. Όπως λένε τα δείγματα αίματος που ήδη λαμβάνονται από τους ασθενείς είναι υπεραρκετά για να αξιολογηθεί αυτός ο κίνδυνος.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Είναι, όμως, δύσκολο να το προβλέψει κανείς διότι οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου αναπτύσσονται σταδιακά επί σειρά ετών. Μερικοί, όμως, έχουν πιο άμεση επίδραση.

«Γνωρίζουμε ότι το χρονικό διάστημα αμέσως πριν από ένα έμφραγμα είναι πολύ σημαντικό, διότι υπεισέρχονται πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Johan Sundstrom, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Uppsala. «Παραδείγματος χάριν, ο κίνδυνος διπλασιάζεται τον μήνα μετά από ένα τραυματικό γεγονός, όπως το διαζύγιο. Είναι επίσης πέντε φορές υψηλότερος την εβδομάδα μετά τη διάγνωση ενός καρκίνου».

Επιπλέον, ο βαθμός της στένωσης στην στεφανιαία αρτηρία που θα αποφραχθεί τελικά, αυξάνεται τους μήνες πριν το επεισόδιο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν οι απρόβλεπτοι παράγοντες «αποτυπώνονται» με κάποιον τρόπο στο αίμα, ώστε να προειδοποιήσουν εγκαίρως για ένα επερχόμενο έμφραγμα.

Η νέα μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 420 ασθενείς, τα οποία είχαν ληφθεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την εκδήλωση του πρώτου εμφράγματός τους. Ανέλυσαν επίσης δείγματα αίματος από 1.598 υγιείς συνομηλίκους τους.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 817 διαφορετικές πρωτεΐνες και 1.025 μεταβολίτες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Cardiovascular Research.

«Εντοπίσαμε σχεδόν 90 μόρια τα οποία σχετίζονται με τον κίνδυνο του πρώτου εμφράγματος», εξήγησε ο Dr. Sundstrom. «Ήταν 48 πρωτεΐνες και 43 μεταβολίτες. Η μελέτη μας έδειξε επίσης ότι πολύ σημαντικοί προγνωστικοί δείκτες για ένα επερχόμενο έμφραγμα είναι η ηλικία, το φύλο και η συστολική αρτηριακή πίεση».

Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση. Αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, σε κάθε κτύπο της καρδιάς.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονες δημιούργησαν και ένα διαδικτυακό εργαλείο, που παρέχει μία εκτίμηση για τον κίνδυνο επαπειλούμενου εμφράγματος.

Το εργαλείο βασίζει την πρόβλεψή του στην ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, το ύψος και την περίμετρο της μέσης. Συνυπολογίζει επίσης τα επίπεδα της χοληστερόλης, τις καπνιστικές συνήθειες και το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη.

«Ελπίζουμε ότι το εργαλείο αυτό θα παρακινήσει τον κόσμο να λάβει αμέσως τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα, όπως π.χ. να σταματήσει το κάπνισμα», εξήγησε ο Dr. Sundstrom. Εάν κάποιος κάνει το τεστ και έχει αρνητικά αποτελέσματα, συνιστάται να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Φωτογραφία: iStock