Απαλλαγείτε από το λίπος χωρίς νυστέρι!

  • Iatropedia
Τα «ψωμάκια» ή το «σωσίβιο» είναι τα συχνότερα ενοχλητικά προβλήματα από τα οποία θέλουν να απαλλαγούν οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες. Η συσσώρευση λίπους σε αυτά τα σημεία προκαλούν αντιαισθητική εικόνα μειώνοντας ταυτόχρονα και την αυτοπεποίθηση. Στη φαρέτρα των επιστημόνων έχουν προστεθεί νέα ''όπλα'' τα οποία υπόσχονται τέλειο σώμα χωρίς νυστέρι. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως να απαλλαγείτε από το λίπος!

Του Αθανάσιου Χριστόπουλου

Πλαστικού Χειρουργού

Στη λιποαναρρόφηση έχουν, με τα χρόνια, ενσωματωθεί πολλές τεχνολογικές εξελίξεις, σε μια προσπάθεια να καταστεί η απομάκρυνση του ανεπιθύμητου λίπους ευκολότερη και λιγότερο επώδυνη. Η τελευταία είναι η εφαρμογή της laser-λιπόλυσης. Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή έως τώρα εφαρμογή και έχει τη έγκριση του FDA των ΗΠΑ.

Πώς λειτουργεί η λιποαναρρόφηση με laser

Με μια οπτική ίνα laser ο πλαστικός χειρουργός εισχωρεί στην περιοχή της οποίας το λίπος θέλει να αφαιρέσει. Χρησιμοποιώντας δύο μήκη κύματος (924nm και 975nm), λιώνει το λίπος, το οποίο κατόπιν απομακρύνεται με μια λεπτή κάνουλα (πολύ λιγότερο επεμβατική από τον κλασικό σωλήνα λιποαναρρόφησης). Το λέιζερ στη συνέχεια, συσφίγγει (ενισχύει) το δέρμα γύρω από την περιοχή.

Τα οφέλη από την τεχνική laser-λιπόλυση

Το laser διαλύει επιλεκτικά το λίπος, σε αντίθεση με την κλασική λιποαναρρόφηση που είναι λιγότερο επιλεκτική.

Το laser κλείνει τα αιμοφόρα αγγεία, άρα έχουμε λιγότερους μώλωπες (μελανιές)

Το laser συσφίγγει (ενισχύει) το δέρμα, άρα έχουμε λιγότερο χαλαρό δέρμα μετά τη λιποαναρρόφηση.

Η Laser-λιποαναρρόφηση είναι λιγότερο τραυματική, άρα πλεονεκτεί γιατί έχουμε ταχύτερη αποθεραπεία κι επιστροφή στις δραστηριότητες. Το Laser «λιώνει» το ανεπιθύμητο λίπος αποτελεσματικά και αποδοτικά με επιλεκτική στόχευση του λιπώδους ιστού. Αυτό έχει ως πλεονεκτήματα για το άτομο:

ταχύτερη επούλωση,

λιγότερους μώλωπες(μελανιές),

μειωμένο πόνο,

ελάχιστη απώλεια αίματος και ελάχιστο οίδημα,

λιγότερο χρόνο αποθεραπείας για τα άτομα που χρειάζεται να επιστρέψουν σύντομα ή την ίδια μέρα στην εργασία τους ή/και σε άλλες δραστηριότητες,

ομαλότερο δέρμα με λιγότερες παραμορφώσεις του περιγράμματος

σύσφιξη του δέρματος

η οπτική ίνα του laser είναι εξαιρετικά μικρή, άρα έχουμε πολύ μικρότερες οπές εισόδου, άρα και πολύ μικρότερες, σχεδόν «αόρατες» ουλές

στις μικρότερες περιοχές η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία

μπορεί να πετύχει εξομαλύνσεις σε ανωμαλίες από προηγούμενες λιποαναρροφήσεις

Ο πλαστικός χειρουργός έχοντας στα χέρια του ένα εξελιγμένο μηχάνημα laser, μπορεί να βελτιώσει το περίγραμμα του σώματος, ακόμα και σε περιοχές που κανονικά δεν αντιμετωπίζονται με την παραδοσιακή λιποαναρρόφηση, όπως η μικρή έκταση και οι παραμορφώσεις.

Τι είδος αναισθησίας απαιτείται;

Ο ιατρός καθορίζει το επίπεδο της αναισθησίας που απαιτείται, ανάλογα με την έκταση των περιοχών που θα αντιμετωπισθούν, τις ανάγκες, αλλά και τις επιθυμίες του ίδιου του ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται μόνο τοπική αναισθησία και, συχνά, το άτομο μπορεί να επιστρέψει στις ελαφρές εργασίες του την ίδια ημέρα.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθησία και ηρεμιστικό, έστω και για να σας βοηθήσει απλά να χαλαρώσετε. Σε μεγαλύτερης έκτασης laser-λιποαναρρόφηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν η επισκληρίδειος ή και άλλες μορφές βαθύτερης αναισθησίας, κατά την οποία το άτομο κοιμάται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή ενώ δεν αισθάνεται κανένα πόνο, έχει ταυτόχρονα κάποια αίσθηση του περιβάλλοντος.

Είναι όλα τα μηχανήματα laser-λιπόλυσης ίδια;

Το μήκος κύματος του laser είναι μια σημαντική παράμετρος. Ενώ τα περισσότερα μηχανήματα laser-λιποαναρρόφησης, χρησιμοποιούν σήμερα 1064nm ή 1320nm, στην πραγματικότητα το μήκος κύματος που απορροφάται καλύτερα από το λίπος είναι το 920nm.

Στην αγορά κυκλοφόρησε το νέο laser-λιποαναρρόφησης που βασίζεται στο 924nm. Είναι διπλάσια ως τριπλάσια πιο επιλεκτικά απορροφήσιμο από το λίπος, από τις άλλες εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες λέιζερ λιποαναρρόφησης. Επίσης, είναι 5 φορές πιο επιλεκτικά απορροφήσιμο από το αίμα. Δηλαδή διαλύει το λίπος και εμποδίζει την αιμορραγία.

Σημαντική παράμετρος είναι επίσης η ισχύς ενός μηχανήματος laser. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή, τόσο πιο σύντομος είναι ο χρόνος της επέμβαση και τόσο λιγότερη η απαιτούμενη αναισθησία. Υπάρχουν παλαιότερα laser με 6 έως 18 watt, ενώ τα νέα laser έχουν 40 Watt ισχύ, που είναι βέβαια και το προτιμότερο.

Ποιο είναι το μέλλον της κλασικής λιποαναρρόφησης;

Μια κλασική μέθοδος, που έχει δείξει επί δεκαετίες τα αξιόπιστα αποτελέσματά της, δεν πρέπει να βγαίνει σε αχρηστία. Μπορεί όμως να βελτιωθεί. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε την εξέλιξη της κλασικής λιποαναρρόφησης, την παλμική λιποαναρρόφηση.

Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση οι δύο εξελιγμένες μέθοδοι, της παλμικής λιποαναρρόφησης και της laser-λιπόλυσης να συνδυαστούν, προσφέροντας στο ίδιο άτομο, στην ίδια εφαρμογή, τα πλεονεκτήματα και των δύο.

Σε αρχική φάση, ο ιατρός χρησιμοποιεί τη laser-λιποαναρρόφηση, λιώνοντας το λίπος και δημιουργώντας αιμόσταση. Κατόπιν αναρροφά το λιωμένο λίπος με την παλμική λιποαναρρόφηση, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο επέμβασης.

Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων έχει νόημα όταν πρόκειται για μεγάλες επιφάνειες, ενώ για μικρότερες επιφάνειες, η laser-λιποαναρρόφηση είναι από μόνη της αρκετή. Οι δύο μέθοδοι δεν είναι μεταξύ τους ανταγωνιστικές, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προσθέτοντας η καθεμιά τα δικά της πλεονεκτήματα.

Αθανάσιος Χριστόπουλος Πλαστικός ΧειρουργόΑθανάσιος Χριστόπουλος

Πλαστικός Χειρουργός

Μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Laser Αισθητικής Χειρουργικής (ESLAS), της Ελλ. Εταιρίας Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής, της Ελληνικής Εταιρίας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής

www.athanasioschristopoulos.com

email: anaplasis@a-a.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκτήστε τέλειο βλέμμα χωρίς νυστέρι!

Το παιδί έχει πεταχτά αυτιά: Τι να κάνω;

Πότε η μαμά θέλει τον πλαστικό της;

Χρήσιμες συμβουλές για… στήθος νεανικό!