Αντικαρκινικές ιδιότητες σε σάκχαρο, που έχουμε όλοι μέσα μας, έδειξε νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μαννόζη
Το σάκχαρο μαννόζη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πολύτιμη συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο.

Νέα έρευνα που διεξήχθη από το Sanford Burnham Prebys και το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου της Οσάκα αποκάλυψε νέες ιδέες για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της μαννόζης. Η μαννόζη είναι ένα κρίσιμο σάκχαρο που εμπλέκεται σε πολλές φυσιολογικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα και είναι γνωστό ότι αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eLife, δείχνει ότι η μαννόζη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πολύτιμη συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο.

“Αυτό το σάκχαρο θα μπορούσε να χτυπήσει τον καρκίνο παράλληλα με άλλες θεραπείες”, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Hudson Freeze, διευθυντής του Προγράμματος Ανθρώπινης Γενετικής στο Sanford Burnham Prebys. Και επειδή η μαννόζη βρίσκεται σε όλο το σώμα φυσικά, θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία του καρκίνου χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ο ρόλος της μαννόζης στη γλυκοζυλίωση

Η μαννόζη είναι ένα είδος σακχάρου που το σώμα προσκολλά πάνω στις πρωτεΐνες. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη σταθεροποίηση της δομής τους και διευκολύνει την αλληλεπίδρασή τους με άλλα μόρια. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως γλυκοζυλίωση, είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή και τυχόν δυσλειτουργίες στη γλυκοζυλίωση συνδέονται με σπάνιες, αλλά συχνά σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή, ανθρώπινες ασθένειες.

“Μέχρι τώρα, η πιο πολλά υποσχόμενη θεραπευτική χρήση της μαννόζης ήταν η θεραπεία συγγενών διαταραχών της γλυκοζυλίωσης, ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα σοβαρών συμπτωμάτων σε όλο το σώμα. Αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχουν τρόποι για την χρήση της μαννόζης κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών επίσης”, λέει ο δρ. Freeze.

Μαννόζη, μέλισσες και καρκίνος

Αν και έχει ήδη διαπιστωθεί ότι η μαννόζη αναστέλλει την ανάπτυξη αρκετών τύπων καρκίνου στο εργαστήριο, ο υποκείμενος μηχανισμός παραμένει αδιευκρίνιστος. Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η ερευνητική ομάδα μελέτησε μια ασυνήθιστη ιδιότητα της μαννόζης, που παρατηρήθηκε σε ένα απίθανο θέμα: τις μέλισσες.

“Είναι γνωστό για περισσότερο από έναν αιώνα ότι η μαννόζη είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες επειδή δεν μπορούν να την επεξεργαστούν όπως οι άνθρωποι: είναι γνωστό ως σύνδρομο των μελισσών. Θέλαμε να δούμε αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του συνδρόμου των μελισσών και των αντικαρκινικών ιδιοτήτων της μαννόζης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση του καρκίνου”.

Πειραματικά ευρήματα και μελλοντικές επιπτώσεις

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα από ινοσάρκωμα (ένας σπάνιος καρκίνος που επηρεάζει τον συνδετικό ιστό), κατάφεραν να αναπαράγουν το σύνδρομο των μελισσών.

Διαπίστωσαν ότι εν τη απουσία του ενζύμου που είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό της μαννόζης, τα κύτταρα αναπαράγονται αργά και γίνονται σημαντικά πιο επιρρεπή στη χημειοθεραπεία.

“Βρήκαμε ότι η ενεργοποίηση του συνδρόμου των μελισσών σε αυτά τα καρκινικά κύτταρα τα έκανε να μην μπορούν να συνθέσουν τα δομικά στοιχεία του DNA και να αναπαραχθούν κανονικά. Αυτό βοηθά στην εξήγηση των αντικαρκινικών επιδράσεων της μαννόζης που έχουμε παρατηρήσει στο εργαστήριο”, λέει ο δρ. Freeze.

Η εκμετάλλευση του συνδρόμου των μελισσών θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμεύσει ως μια πολλά υποσχόμενη βοηθητική θεραπεία του καρκίνου. Αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται από κρίσιμες μεταβολικές διεργασίες, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ποιοι τύποι καρκίνου θα ανταποκρίνονταν περισσότερο στην μαννόζη.

Οι δυνατότητες των γλυκοζυλιωτικών σακχάρων για τη θεραπεία του καρκίνου

“Εάν μπορούμε να βρούμε καρκίνους που έχουν χαμηλή δραστηριότητα του ενζύμου που επεξεργάζεται τη μαννόζη, η θεραπεία τους με μαννόζη θα μπορούσε να δώσει αρκετή ώθηση για να κάνει τη χημειοθεραπεία πιο αποτελεσματική. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ανακαλύπτουμε πάντα θεραπείες ως απάντηση σε μια ασθένεια, δηλαδή βρίσκουμε λύση για ένα πρόβλημα που προέκυψε. Αλλά μερικές φορές γίνεται το αντίθετο: έχουμε στα χέρια μας μια λύση και ψάχνουμε το πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να λύσει. Βρήκαμε μια θεραπεία και τώρα πρέπει να βρούμε την ασθένεια που να ταιριάζει με αυτήν”, λέει ο δρ. Freeze.

Εν τω μεταξύ, η μελέτη υπογραμμίζει το ευρύτερο δυναμικό των σακχάρων που εμπλέκονται στη γλυκοζυλίωση για τη θεραπεία του καρκίνου, μια περιοχή έρευνας που βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια.

“Η γλυκοβιολογία του μεταβολισμού του σακχάρου στα καρκινικά κύτταρα εξακολουθεί να είναι ένα ανεξερεύνητο πεδίο και θα μπορούσε να είναι ένας αναξιοποίητος θησαυρός πιθανών θεραπειών που περιμένουν να ανακαλυφθούν”, καταλήγει ο δρ. Freeze.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια επαγγέλματα παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και ποια είναι τα σημαντικότερα είδη

H απόφαση του ΠΟΥ για την ασπαρτάμη: Πιθανώς καρκινογόνα αλλά…

Ποιες τροφές και θρεπτικά συστατικά είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Καρκίνος: 12 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο – Τι αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου

φωτό: iStock