Ανθρώπινοι μύες μεγαλωμένοι στο εργαστήριο

  • Iatropedia
Για πρώτη φορά ερευνητές κατάφεραν να φτιάξουν ανθρώπινο μυ σε εργαστηριακές συνθήκες που συσπάται όπως ακριβώς ο φυσιολογικός, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες μελέτες και ασφαλείς δοκιμές καινούργιων φαρμάκων εκτός του ανθρώπινου σώματος.

Ο επαναστατικός «εργαστηριακός μυς» που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών του Duke University δημιουργήθηκε από μυογονικά πρόδρομα κύτταρα –δηλαδή από κύτταρα πέραν του πρώϊμου σταδίου βλαστικών κυττάρων που δεν είχαν εξελιχθεί ακόμη σε πλήρη μυϊκό ιστό– τα οποία αυξήθηκαν κατά 1.000 φορές, σπάρθηκαν σε ένα τρισδιάστατο ικρίωμα και τράφηκαν με μια γέλη καλλιέργειας πλήρη σε θρεπτικά συστατικά προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξή τους. Η βελτίωση μόνο της διαδικασίας αυτής απαίτησε έναν ολόκληρο χρόνο.

Μπορεί η δημιουργία ζωϊκών μυών στο εργαστήριο να είχε προηγηθεί, όμως το σημαντικό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι η δημιουργία ανθρώπινου μυός παρέχει την δυνατότητα διεξαγωγής κλινικών δοκιμών νέων πειραματικών φαρμάκων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ασθενούς. Τεκμηριώνοντας ότι η επίδραση φαρμάκων στον καλλιεργημένο μυ ήταν ίδια με αυτήν σε ανθρώπους, η ερευνητική ομάδα του Duke University προσανατολίζεται τώρα στον επόμενο στόχο –της θεραπείας στο μέλλον μεμονωμένων ασθενών με «εξατομικευμένα» φάρμακα.

Ήδη δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη μυϊκού ιστού όχι από δείγμα βιοψίας αλλά από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, «κενά» κύτταρα που μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε άλλο κύτταρο. Όπως λένε, ορισμένες ασθένειες όπως π.χ η μυϊκή δυστροφία Duchenne, καθιστούν δύσκολη την βιοψία. Εάν όλα πάνε καλά, η ανάπτυξη λειτουργικών μυών από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα θα επιτρέπει την λήψη δείγματος ιστού ή αίματος άπαξ, δίχως να ταλαιπωρείται ξανά και ξανά ο ασθενής.