Ανθεκτικά μικρόβια: Μια απειλή όλο και πιο «ορατή» στην Ευρώπη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα ανθεκτικά μικρόβια αυξάνονται στη Ευρώπη με ανησυχητικούς ρυθμούς. Αυτό ανακοίνωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερμικρόβια που ανθίστανται πια στα φάρμακα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα για την αύξηση της αντίστασης στα αντιμικροβιακά φάρμακα και τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σε όλη την περιφέρεια.

«Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει πως μπαίνουμε σ’ έναν κόσμο στον οποίο γίνεται δύσκολο ,μερικές φορές ακόμη και αδύνατο, να θεραπευθούν όλο και περισσότερες κοινές λοιμώξεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βιτένις Αντριουκάιτις.

Η αντοχή που δείχνουν τα υπερμικρόβια στα φάρμακα οφείλεται στην κατάχρηση και την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και άλλων αντιμικροβιακών, που ενθαρρύνουν τα βακτήρια να εξελιχθούν για να επιβιώσουν αναζητώντας νέους τρόπους για να νικήσουν τα φάρμακα.

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναλύονται δεδομένα του 2017 για την αντιμικροβιακή αντοχή, τα οποία συγκεντρώθηκαν από 28 χώρες μέλη της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε ένα βακτήριο, γνωστό ως Καμπυλοβακτήριο, που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, η αντοχή στις φθοροκινολόνες είναι τόσο υψηλή σε μερικές χώρες ώστε τα φάρμακα αυτά δεν λειτουργούν πλέον για τη θεραπεία σοβαρών κρουσμάτων.

Ανησυχητικό είναι επίσης πως η σαλμονέλα  γίνεται όλο και πιο ανθεκτική στις φθοροκινολόνες, Ο Μάικ Κάτσπολ, ο επικεφαλής των επιστημόνων του ECDC, δήλωσε πως τα ευρήματα της έκθεσης για τη συνδυασμένη αντοχή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. «Ακόμη και χαμηλά ποσοστά σημαίνουν πως πολλές χιλιάδες ασθενών σε όλη την ΕΕ έχουν περιορισμένες επιλογές θεραπείας για σοβαρές λοιμώξεις», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν