Άνοια: Αυξημένος ο κίνδυνος για εκείνους με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και άλλες παθήσεις των ματιών

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άνοια
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού λόγω ηλικίας, ο καταρράκτης και οι οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας, σύμφωνα με μία νέα κινεζο-βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η μειωμένη όραση μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιας και η μείωση των οπτικών ερεθισμάτων πιστεύεται ότι σταδιακά επιδεινώνει τη νόσο.

Μερικές μικρές μελέτες στο παρελθόν είχαν παράσχει ενδείξεις ότι πιθανώς υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατάσταση των ματιών και την άνοια γνωστική διαταραχή.

Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μία τέτοια συσχέτιση. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σιανγουέν Σανγκ του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Γκουαντόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Ophthalmology», ανέλυσαν στοιχεία για 12.364 ανθρώπους 55 έως 73 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου (μεταξύ 2006-2021). Σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.304 περιστατικά άνοιας.

Σε σχέση με όσους δεν είχαν οφθαλμολογικά προβλήματα, ο κίνδυνος για άνοια ήταν κατά μέσο όρο:

  • 26% μεγαλύτερος για τους ανθρώπους με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • 11% μεγαλύτερος για όσους είχαν καταρράκτη
  • 61% μεγαλύτερος για εκείνους με παθήσεις των ματιών λόγω διαβήτη

Ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ (της συχνότερης μορφής άνοιας) δεν βρέθηκε να αυξάνεται στην περίπτωση γλαυκώματος, ήταν όμως μεγαλύτερος για αγγειακή άνοια.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό, κατάθλιψη ή είχαν διαβήτη, εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Η συνύπαρξη κάποιας οφθαλμολογικής πάθησης αύξανε περαιτέρω τον κίνδυνο για άνοια.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν αναβάλλετε αυτό στην ζωή σας, τότε μειώνετε την άνοια!

Διπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας για όσους έχουν αυτό το πρόβλημα στην πέψη του φαγητού!

Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι άνοιας, πολλά χρόνια πριν την επίσημη διάγνωση

Η απώλεια δοντιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν