Άνοια: 8 παράγοντες στην καθημερινή ζωή για να μειώσετε τον κίνδυνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άνοια
Σύμφωνα με έρευνα του Baycrest, οι ενήλικες χωρίς παράγοντες κινδύνου άνοιας, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και η απώλεια ακοής είχαν εγκεφαλική υγεία συγκρίσιμη με εκείνη εκείνων που είναι 10 έως 20 χρόνια νεότεροι από αυτούς.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε ένας παράγοντας κινδύνου για άνοια μπορεί “γεράσει” τη γνωστική λειτουργία ενός ατόμου έως και τρία χρόνια.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι κάποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να είναι πιο σημαντικοί από την ηλικία για τον καθορισμό του επιπέδου γνωστικής λειτουργίας κάποιου. Αυτά είναι σπουδαία νέα, καθώς υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, για να τροποποιήσετε αυτούς τους παράγοντες, όπως η διαχείριση του διαβήτη, η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής και η υποστήριξη που χρειάζεστε για να κόψετε το κάπνισμα”, λέει η δρ. Annalise LaPlume, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο ερευνητικό ινστιτούτο Rotman του Baycrest (RRI) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η έρευνα είναι μία από τις πρώτες που εξέτασαν τους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής για άνοια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

“Αν και οι περισσότερες μελέτες αυτού του είδους εξετάζουν την μέση και μεγαλύτερη ενήλικη ζωή, συμπεριλάβαμε επίσης δεδομένα από συμμετέχοντες ηλικίας 18 ετών και διαπιστώσαμε ότι οι παράγοντες κινδύνου είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση σε όλες τις ηλικίες. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς σημαίνει ότι οι παράγοντες κινδύνου μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν νωρίτερα”, λέει η δρ. Nicole Anderson, Ανώτερη Επιστήμονας στο RRI, αναπληρώτρια δ/ντρια του Κέντρου Οικογένειας Kimel του Baycrest για την υγεία και την ευεξία του εγκεφάλου, και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

Άνοια: Οι 8 παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment, and Disease Monitoring, περιελάμβανε δεδομένα από 22.117 άτομα ηλικίας 18 έως 89 ετών, τα οποία ολοκλήρωσαν την Cogniciti Brain Health Assessment, που αναπτύχθηκε από το Baycrest. Οι συμμετέχοντες έκαναν το τεστ στα σπίτια τους μεταβαίνοντας στον ιστότοπο Cogniciti. Το τεστ διαρκεί περίπου 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί και αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο και τέσσερις γνωστικές εργασίες.

Οι ερευνητές εξέτασαν το πώς οι παρακάτω οκτώ τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για άνοια επηρέασαν την απόδοση των συμμετεχόντων στα τεστ μνήμης και προσοχής:

  1. χαμηλή εκπαίδευση (λιγότερο από απολυτήριο γυμνασίου)
  2. απώλεια ακοής
  3. τραυματική εγκεφαλική βλάβη
  4. κατάχρηση αλκοόλ, ή ουσιών
  5. υπέρταση
  6. κάπνισμα (επί του παρόντος ή τα τελευταία τέσσερα χρόνια)
  7. διαβήτης
  8. κατάθλιψη

Κάθε παράγοντας προκάλεσε μείωση της γνωστικής λειτουργίας, που ισοδυναμούσε με επιπλέον 3 χρόνια ηλικίας.

Κάθε επιπλέον παράγοντας φάνηκε να έχει παρόμοια επίδραση. Για παράδειγμα, η ύπαρξη τριών παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της γνωστικής λειτουργίας που είναι συγκρίσιμη με τη γήρανση εννέα ετών. Καθώς τα άτομα γερνούσαν, αυξάνονταν επίσης οι συνέπειες των μεταβλητών κινδύνου και ο επιπολασμός τους.

“Συνολικά, η έρευνά μας δείχνει ότι έχετε τη δύναμη να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας, λέει η δρ. LaPlume. “Ξεκινήστε να αντιμετωπίζετε τυχόν παράγοντες κινδύνου που έχετε τώρα, είτε είστε 18 είτε 90 ετών, και θα υποστηρίξετε την υγεία του εγκεφάλου σας για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να γεράσει άφοβα”, συμβουλεύει.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες δραστηριότητες και πόσο μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Αυτό είναι το πιο σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα άνοιας, που οι περισσότεροι δεν το παίρνουν στα σοβαρά

Αυτή η αλλαγή στον τρόπο γραφής, ίσως είναι σημάδι άνοιας, υποστηρίζει γιατρός

φωτό: iStock