Ανησυχητική έρευνα: Ο κορωνοϊός μολύνει τις αρτηρίες της καρδιάς – Τι κίνδυνος υπάρχει

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι σημαίνουν τα νέα ευρήματα για την πορεία της υγείας μας. Γιατί προβληματίζουν τους ειδικούς.

Φως στον λόγο για τον οποίο η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ρίχνει μια νέα έρευνα που χρηματοδότησαν τα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει απ’ ευθείας τις στεφανιαίες αρτηρίες, δηλαδή τα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλεί έντονη φλεγμονή στις αθηρωματικές πλάκες που οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν με την πάροδο του χρόνου.

Αν οι πλάκες σπάσουν σε κάποιο σημείο και αποκολληθεί ένα τμήμα τους, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει έμφραγμα. Το θραύσμα μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκεφαλικό, εάν φθάσει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε αγγείο του εγκεφάλου και το αποφράξει.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Cardiovascular Research. Οι ερευνητές λένε πως εξηγούν γιατί μερικοί ασθενείς που νοσεί ο κορωνοϊός, διατρέχουν αργότερα αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, στους ασθενείς που ήδη έχουν καρδιοπάθεια. Στους υγιείς, όμως, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξή της.

Η νέα έρευνα

Νωρίς στην πανδημία οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, ιδίως στους καρδιοπαθείς, τον 1ο χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη. Δεν ήξεραν όμως που οφειλόταν αυτό.

Έτσι αποφάσισαν να εξετάσουν τις σωρούς οκτώ καρδιοπαθών ανδρών και γυναικών που έχασαν τη ζωή τους από COVID-19. Οι επιστήμονες εντόπισαν τον κορωνοϊό εντός των αρτηριών των ανθρώπων αυτών.

Ωστόσο δεν είχε δημιουργήσει αποικίες μόνο στον αρτηριακό καρδιακό ιστό καθ’ αυτό. Είχε μολύνει και τοπικά ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα μακροφάγα κύτταρα προστατεύουν την καρδιά, καταστρέφοντας τα περιττά μόρια λίπους που συσσωρεύονται στα τοιχώματά της.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα μακροφάγα που είχε μολύνει ο κορωνοϊός παρήγαγαν ορισμένες πρωτεΐνες οι οποίες ενεργοποιούν τη φλεγμονή. Οι πρωτεΐνες αυτές λέγονται κυτταροκίνες και προάγουν την χρόνια αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον δύο από τις κυτταροκίνες που εντόπισαν, η ιντερλευκίνη-1 βήτα και η ιντερλευκίνη-6, σχετίζονται με τα εμφράγματα.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα

«Τα ευρήματά μας παρέχουν για πρώτη φορά έναν άμεσο μηχανισμό, που συνδέει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός με τις καρδιολογικές επιπλοκές της», δήλωσε η  επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Natalia Eberhardt, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Ο κορωνοϊός δημιουργεί ένα ιδιαίτερα φλεγμονώδες περιβάλλον που διευκολύνει την ανάπτυξη και ρήξη της αθηρωματικής πλάκας. Θραύσματα αυτής μπορεί να μετακινηθούν και να αποφράξουν τη ροή αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα», πρόσθεσε.

Η αθηρωματική πλάκα δημιουργείται από την επικάθηση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Ένα από τα κύρια είδη λιπιδίων που συσσωρεύονται είναι η κακή (LDL) χοληστερόλη.

Η απόφραξη αρτηρίας από θραύσμα της αθηρωματικής πλάκας παρεμποδίζει ή διακόπτει την ροή αίματος και προκαλεί ισχαιμία.

Φωτογραφία: iStock