Άνδρες: 5 συνήθειες που ωφελούν σημαντικά την υγεία τους

  • Ρούλα Τσουλέα
στυτική δυσλειτουργία
Οι άνδρες πρέπει να προσέχουν περισσότερο την υγεία τους. Και αυτό μπορούν να το επιτύχουν με μερικά απλά βήματα, λέει ένας αμερικανός ειδικός.

Πολλοί άνδρες πρέπει να προσέχουν περισσότερο την υγεία τους. Και αυτό μπορούν να το επιτύχουν με μερικά απλά βήματα.

Όπως εξηγεί ο Dr James Heckman, ειδικός στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη, οι άνδρες δύσκολα θα ασχοληθούν με την υγεία τους, εάν δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα.

Ωστόσο πολλά προβλήματα αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα πριν προκαλέσουν συμπτώματα. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Dr Heckman συνιστά στους άνδρες να εντάξουν στη ζωή τους 5 καλές συνήθειες. Να ποιες είναι:

  • Να πηγαίνουν προληπτικά στον γιατρό. Είναι απαραίτητο να κάνετε τακτικά τα τσεκάπ που θα σας συστήσει αναλόγως με την ηλικία σας. Μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα, από τον έλεγχο της χοληστερόλης έως εξετάσεις για οστεοπόρωση.
  • Να τρώνε φρούτα και σαλάτες. Πολλοί άνδρες έχουν πάρει… διαζύγιο από τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, αλλά τα χρειάζονται για πολλούς λόγους. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η προστασία από τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.
  • Να μην καπνίζουν. Το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τους πνεύμονες και την καρδιά. Σχετίζεται επίσης με τους μισούς καρκίνους στην ουροδόχο κύστη. Και ο καρκίνος της κύστης είναι πιο συχνός στους άνδρες.
  • Να κοιμούνται αρκετά. Δηλαδή τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.
  • Να προσέχουν την ψυχική υγεία τους. Η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετη με την σωματική, επομένως πρέπει να την φροντίζετε. Δυστυχώς για τους άνδρες είναι ντροπή να μιλούν για τις αδυναμίες, τις ανασφάλειες ή/και τη θλίψη τους. Αφήστε τη ντροπή στην άκρη και ζητήστε βοήθεια. Μην ξεχνάτε ότι πολλά συμπτώματα που συχνά νομίζουμε ότι οφείλονται στο στρες (π.χ. η ταχυπαλμία ή το σφίξιμο στο κεφάλι), συχνά αποδεικνύεται ότι έχουν σωματική αιτιολογία (π.χ. υπέρταση).