Ανατρεπτική έρευνα για τα Blue-Light γυαλιά: Τι ισχύει για ύπνο και για ανακούφιση των ματιών

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γυαλιά
Αυτοί οι φακοί κέρδισαν προσοχή και δημοφιλία λόγω του αυξημένου μπλε φωτός που εκπέμπεται από ψηφιακές συσκευές.

Πρόσφατη ανασκόπηση επί 17 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των γυαλιών που μπλοκάρουν το μπλε φάσμα της ακτινοβολίας του φωτός.

Πρόκειται για τα λεγόμενα blue-light γυαλιά που συνοδεύονται από ισχυρισμούς για μείωση της κούρασης των ματιών από τη χρήση υπολογιστή και για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Επιπλέον, η υποτιθέμενη ικανότητα αυτών των γυαλιών να θωρακίζουν τον αμφιβληστροειδή, το ευαίσθητο στο φως στρώμα στο πίσω μέρος του ματιού, δεν στηριζόταν από επιστημονικά ευρήματα μέχρι τώρα, καθώς οι μελέτες που διεξήχθησαν δεν εξέτασαν αυτήν την πτυχή.

Παρά τη δημοτικότητά τους από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τις σχετικές συστάσεις των οπτομετρών, τα οφέλη των γυαλιών που μπλοκάρουν το μπλε φως φαίνονται αβέβαια, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στην Cochrane Database of Systematic Reviews. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το City, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash.

Ο στόχος των ερευνητών ήταν να αξιολογήσουν την πραγματική επίδραση των φακών φιλτραρίσματος του μπλε φάσματος του φωτός σε σύγκριση με φακούς χωρίς τέτοιο φίλτρο, ως προς τη βελτίωση της οπτικής απόδοσης, την προστασία του αμφιβληστροειδούς και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Αναλύοντας δεδομένα από 17 επιμέρους έρευνες σε έξι χώρες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων κυμαινόταν μόλις από 5 έως 156 και η περίοδος αξιολόγησης κυμαινόταν από λιγότερο από μία ημέρα έως πέντε εβδομάδες το πολύ.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Laura Downie, επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης και επικεφαλής του εργαστηρίου Downie: Anterior Eye, Clinical Trials and Research Translation Unit στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, τόνισε:

“Διαπιστώσαμε ότι μπορεί να μην υπάρχουν βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα με τη χρήση blue-light γυαλιών ως προς την μείωση της οπτικής κόπωσης που σχετίζεται με τη χρήση υπολογιστή, σε σύγκριση με τους φακούς φιλτραρίσματος που δεν έχουν φίλτρο για το μπλε φως».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η ποιότητα και η διάρκεια των ερευνών που αναλύθηκαν είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ο δρ. Sumeer Singh, πρώτος συγγραφέας της εν λόγω ανασκόπησης, τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω εκτενή κλινική έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των επιδράσεων των φακών φιλτραρίσματος του μπλε φωτός σε διάφορες πτυχές. Πρότεινε ότι τέτοιες μελέτες θα πρέπει να αναλύσουν καλύτερα τους ισχυρισμούς αποτελεσματικότητας και ασφάλειας αυτών των γυαλιών σε διαφορετικούς πληθυσμούς και με διαφορετικούς τύπους φακών.

Αν και η ανασκόπηση δεν αποκάλυψε συνεπείς αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που συνδέονται με τα blue-light γυαλιά, σημειώθηκαν ορισμένες ήπιες και προσωρινές επιδράσεις όπως δυσφορία, πονοκέφαλοι και μειωμένη ψυχική διάθεση. Η καθηγήτρια Downie προειδοποίησε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη για προσοχή στη συνταγογράφηση αυτών των φακών στο γενικό πληθυσμό.

Τα οφέλη των φακών φιλτραρίσματος του μπλε φωτός για την μείωση της καταπόνησης των ματιών, την ενίσχυση του ύπνου και την προστασία του αμφιβληστροειδούς παραμένουν ασαφή.

Αυτοί οι φακοί κέρδισαν προσοχή και δημοφιλία λόγω του αυξημένου μπλε φωτός που εκπέμπεται από ψηφιακές συσκευές, όπως υπολογιστές και smartphone, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για μεγάλες περιόδους και κοντά στην ώρα του ύπνου.

Ο δρ. Singh διευκρίνισε ότι το μπλε φως από τεχνητές πηγές, όπως οι οθόνες, είναι μόλις ένα κλάσμα της έκθεσης στο φυσικό φως της ημέρας. Τόνισε επίσης ότι οι φακοί φιλτραρίσματος μπλε φωτός συνήθως εξαλείφουν υποχρεωτικά μόνο το 10-25% του μπλε φωτός, διότι θα επηρέαζαν ενδεχομένως την αντίληψη των χρωμάτων εάν φίλτραραν υψηλότερα επίπεδα.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες παθήσεις των ματιών επιδεινώνονται, αν δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε γυαλιά ηλίου. Τι πρέπει να προσέχουμε

φωτό: iStock