Ανακάλυψαν το πρωταρχικό “κύτταρο προέλευσης” που ίσως ευθύνεται για κάθε τύπο καρκίνου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος
Όλοι οι καρκίνοι ίσως να προκαλούνται από ένα σπάνιο βλαστοκύτταρο, που έχει μάθει να “ξεγελάει” τον θάνατο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτού του «κυττάρου προέλευσης» θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη νίκη στην μάχη κατά του καρκίνου.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Michael Lisanti από το πανεπιστήμιο του Salford, δήλωσε: «Αν, όπως πιστεύουμε, έχουμε βρει την αρχή του δρόμου, ίσως από εδώ και πέρα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε από την βάση τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου με φάρμακα».

Οι επιστήμονες απομόνωσαν τα πιο δραστικά κύτταρα σε μια σειρά καλλιεργειών με κυτταρικές σειρές, που προέρχονταν από καρκινικούς όγκους του μαστού.

Τα πιο δυναμικά βλαστικά κύτταρα, που αποτελούν μόνο το 0,2% του συνολικού πληθυσμού, είχαν κάποια ειδικά χαρακτηριστικά και σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο επίπεδα ενέργειας.

Αυτά τα κύτταρα επέδειξαν επίσης ισχυρές ενδείξεις κυτταρικής γήρανσης, μια διαδικασία που κάνει τα κύτταρα να “παγώνουν” και να σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται, καθώς πλησιάζουν στον θάνατό τους.

«Παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά σημεία κυτταρικής γήρανσης, αλλά δεν μειώνουν τον ρυθμό ανάπτυξής τους. Έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν την γήρανση!», δήλωσε ο καθηγητής Lisanti.

Τα “μητρικά” καρκινικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντιοξειδωτικά και ενέργεια από τα μιτοχόνδρια (οι κυτταρικές “μπαταρίες” του οργανισμού μας) για να αλλάξουν την μοίρα τους, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Lisanti πρόσθεσε: «Οι επιστήμονες λένε ότι ο καρκίνος προκαλείται από νεκρά κύτταρα που αναζωογονούνται, τα αποκαλούμενα και ‘κύτταρα-ζόμπι’. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι η αλήθεια είναι ακόμα πιο δραματική. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να περιγραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ως ‘απόδραση από την φυλακή’. Με άλλα λόγια, αυτό το ‘κύτταρο προέλευσης’ σταματάει να συμπεριφέρεται όπως τα υπόλοιπα και βγαίνει εντελώς εκτός κανονικότητας, πολλαπλασιάζοντας τα κακοήθη κύτταρα και δημιουργώντας έναν όγκο».

Και συνέχισε: «Είναι σαν να βρήκαμε επιτέλους την βελόνα στ’ άχυρα, την οποία ανέκαθεν ψάχναμε, και αυτό μας ανοίγει νέους ορίζοντες αντιμετώπισης του καρκίνου».

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η θανατηφόρα εξάπλωση του καρκίνου, γνωστή ως μετάσταση, προκαλείται από καρκινικά βλαστοκύτταρα που τροφοδοτούνται από μιτοχόνδρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ωστόσο, οι περισσότερες χημειοθεραπευτικές προσεγγίσεις μέχρι σήμερα στόχευαν «μαζικά» καρκινικά κύτταρα και κάποιες θεραπείες προκαλούσαν ακόμη τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται ακόμα περισσότερο.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Oncology.

Μετάφραση/απόδοση από το Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.independent.co.uk