Ανακάλυψη: μεγάλες ελπίδες γεννά η αποκρυπτογράφηση του καρκίνου του προστάτη

  • Iatropedia
«Στήλη της Ροζέτας» ονόμασαν ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες την μεγάλη επιτυχία τους να αποκρυπτογραφήσουν και να χαρτογραφήσουν για πρώτη φορά τον καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με την σημαντική αυτή ιατρική ανακάλυψη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell, τα 9/10 της ασθένειας οφείλονται σε μεταλλάξεις κυττάρων οι οποίες θα «διορθώνονται» με φάρμακα, αντιμετωπίζοντας με αυτόν τον τρόπο πλέον την νόσο στο μέλλον.

Η αποκρυπτογράφηση του καρκίνου του προστάτη έγινε στο Λονδίνο, στο Institute of Cancer Research, με την συμμετοχή ιατρικών ερευνητικών ομάδων και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τελική έρευνα έγινε σε 150 ασθενείς και αποκαλύφθηκε ότι σε ποσοστό 89% ο καρκίνος του προστάτη προερχόταν από γενετική μετάλλαξη, ελάττωμα, διαταραχή, παρέκκλιση. Εντοπίζοντας και καταγράφοντας το γενετικό πρόβλημα, η ιατρική δεν θα προσπαθεί πλέον να γιατρέψει τον καρκίνο του προστάτη αυτόν καθ’ εαυτόν, αλλά θα «διορθώνει» το (γενετικό) πρόβλημα που τον προκαλεί και μάλιστα με εξατομικευμένα φάρμακα τα οποία είτε ήδη υπάρχουν είτε βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο.

Ο καθηγητής Johann de Bono δήλωσε για τη νέα ανακάλυψη: «Αυτό αλλάζει όλο το παιχνίδι. Το ονομάσαμε Ροζέτα γιατί τώρα για πρώτη φορά αποκρυπτογραφήσαμε την ασθένεια. Στο παρελθόν αντιμετωπίζαμε τον καρκίνο του προστάτη σαν μία αρρώστια, αλλά τώρα ξέρουμε ότι πρόκειται για μια ομάδα ασθενειών από τις οποίες η κάθε μία οφείλεται στο δικό της σετ μεταλλάξεων». Η μεγάλη διαφορά εις το εξής θα είναι ότι όταν κανείς εμφανίζει καρκίνο του προστάτη, θα του γίνονται γενετικά τεστ, θα εντοπίζεται η μετάλλαξη ή οι μεταλλάξεις και θα του χορηγούνται συγκεκριμένα φάρμακα που θα τις «διορθώνουν». Η θεραπεία λοιπόν του καρκίνου του προστάτη θα είναι διαφορετική για κάθε ασθενή, αφού θα στοχεύει στις δικές του γονιδιακές διαταραχές.