Ανακάλεσαν επιστημονική έρευνα που “συμπέρανε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν εμφράγματα”

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ηλεκτρονικά τσιγάρα
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι και στην οποία ο επικεφαλής συγγραφέας ανέφερε ότι περιείχε “ενδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρων προκαλούν καρδιακές προσβολές”, αποσύρθηκε επισήμως μετά από έντονες επικρίσεις που δέχτηκε από μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Η εν λόγω έρευνα, που είχε δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association (JAHA), γράφτηκε από τους δρ. Dharma Bhatta και δρ. Stanton Glantz του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η περιστασιακή και η καθημερινή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου, σε σύγκριση με το παραδοσιακό τσιγάρο”.

Ωστόσο, ο Brad Rodu, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Louisville, επεσήμανε λίγο μετά την δημοσίευση της έρευνας ότι “η πλειοψηφία των 38 ασθενών στην μελέτη που υπέστησαν καρδιακές προσβολές τις είχαν πάθει πριν αρχίσουν το άτμισμα”, κάτι που καθιστούσε τα συμπεράσματα της έρευνας “ψευδή και άκυρα”.

Στην σχετική δημοσίευση περί ανάκλησης της εν λόγω έρευνας, που δημοσιεύθηκε χθες, η JAHA δήλωσε ότι οι συντάκτες της ζήτησαν από τους συγγραφείς δρ. Bhatta και δρ. Glantz να επαναλάβουν τις αναλύσεις τους, αλλά ότι εκείνοι δεν μπόρεσαν, επειδή δεν είχαν πλέον πρόσβαση στα δεδομένα που είχαν χρησιμοποιήσει αρχικά.

Ο δρ. Glantz, ο οποίος έχει λάβει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε επιχορήγηση για έρευνες σχετικά με τα προϊόντα καπνού, δήλωσε ότι μαζί με τον συνάδελφό του, δρ. Bhatta “υπερασπίζονται την έρευνά τους ακριβώς όπως αυτή δημοσιεύτηκε” πέρυσι.

Σε μια προσωπική του δημοσίευση λίγο μετά την ανάκληση της έρευνας από την JAHA, ο δρ. Glantz έγραψε: “Το πρόβλημα είναι ότι, κατά τη διαδικασία επιστημονικής επιθεώρησης της έρευνας αναφέραμε ορισμένα μεγέθη δειγμάτων χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει μια σχετική έγκριση του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, κάτι που περιόρισε τη χρήση του συνόλου δεδομένων. Αυτό ήταν ένα σφάλμα από την πλευρά μας, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν να διακόψει την πρόσβασή μας στο σύνολο εκείνων των δεδομένων, όχι μόνο για τον δρ. Bhatta και για εμάν, αλλά για για όλους στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια”.

Ωστόσο, ο δρ. Glantz έγραψε ότι «η πραγματοποίηση της πρόσθετης εναλλακτικής ανάλυσης δεν θα αλλάξει την κύρια ανάλυση στην έρευνα, την οποία οι κριτές και οι εκδότες αποδέχτηκαν”.

Η ανακληθείσα έρευνα φαίνεται να περιέχει ακριβή στοιχεία, αλλά “ίσως της λείπουν δευτερεύοντα δεδομένα που ενδέχεται να επηρεάζουν τα τελικά συμπεράσματα”, αναφέρουν οι επικριτές της έρευνας.

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται με διασταυρούμενες μελέτες “οι οποίες είναι πολύ περιορισμένες και πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή”, δήλωσε ο δρ. Blaha, καθώς αυτές οι μελέτες δεν μπορούν να καθορίσουν την αιτιότητα.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν μελέτες που να εξετάζουν την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων σε μακροχρόνιους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων, αν και τα «πολύ προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της στεφανιαίας νόσου και του άσθματος”, πρόσθεσε.

“Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερεκτιμούμε, αλλά ούτε να υποτιμούμε όσα γνωρίζουμε επί του παρόντος για πιθανές συνδέσεις μεταξύ ηλεκτρονικών τσιγάρων και καρδιακών παθήσεων. Οι καρδιολόγοι πρέπει να καταλάβουν πόσο προκαταρκτικά είναι αυτά τα δεδομένα”, κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: https://www.medscape.com